MLADINA Trgovina

Heni Erceg  |  foto: Uroš Abram

1. 7. 2014  |  Družba  |  Intervju

Zame je vsako leto kot nekakšna tombola! Srečna sem, da se sploh lahko staram, saj živim s tujo ledvico in se že od 30. leta borim za preživetje.

Slavenka Drakulić

Slavenka Drakulić, hrvaška književnica, borka za demokratizacijo, ki je seveda takoj po demokratizaciji na Hrvaškem prišla na črno listo nove oblasti. Je najbolj prevajana hrvaška pisateljica.

Slavenka Drakulić je hrvaška književnica, zelo plodna in angažirana avtorica, katere romani, eseji in časopisni članki so prevedeni v številne svetovne jezike; velja za najpogosteje prevajano hrvaško pisateljico. Osrednja tema njenih romanov je žensko telo, pogosto izpostavljeno skrajnemu trpljenju, bolečini, zlorabi, posilstvu … Slavenka sodi med pogumne, politično ozaveščene avtorice, ki jim ni vseeno, na podlagi osebne izkušnje pa je – vedno s pravim občutkom za podrobnosti – napisala številne duhovite in pomembne eseje o padcu komunizma in o življenju v nekdanji Jugoslaviji, pa tudi o poznejših neizmernih težavah med tranzicijo v vzhodnoevropskih državah. Publicistično kariero je začela z danes kultno knjigo esejev Smrtni grijesi feminizma (Smrtni grehi feminizma), s katero je že leta 1984 utirala pot feminističnemu gibanju v naših krajih.

Zaradi nasprotovanja avtoritarnemu režimu na Hrvaškem so jo mediji v devetdesetih letih grobo napadali, uvrstili so jo na seznam »sovražnikov« oblasti, zato ni več mogla pisati za domače časopise, edina izjema je bil neodvisni tednik Feral Tribune. Danes še vedno piše prozo, politično angažirane članke pa objavlja v najrazličnejših svetovnih revijah in časopisih. Poleg številnih drugih nagrad je leta 2004 v Leipzigu prejela literarno nagrado za evropsko razumevanje.

Kupite dostop do Mladina.si, ki stane enako kot izvod tiskane izdaje Mladine. Za 3,50 EUR dobite dostop do aktualne številke in celotnega arhiva za naslednjih sedem dni. Z dolgoročno naročnino prihranite do 25 odstotkov!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.