Borka

12. 9. 2014  |  Mladina 37  |  Kultura  |  Plošča

Moveknowledgement: See

2014, Beton

+ + + +

Skoraj smo že pozabili, da je Moveknowledgement začel kot crossover bend, kot spoj hiphopa, funka, rocka in jazza. Do ušes in radijski valov prijazno. Danes, dobrih deset let kasneje, ni več tako. Nekje na poti je umrl funk, živela kitarska in synthovska distorzija! Po precej duberski tretji plošči Listen To Nebukadnezar je radikalne spremembe zakoličila naslednja, pred tremi leti izdana zvočna bomba Pump Down!!!. Fantje iz Moveknowledgementa so dokončno postali (post)rockerji.

Njihov peti album See prav tako prikima izročilu psihedeličnega in krautrocka. A je vseeno spet precej drugačen od prejšnjega. Že v izhodišču: metoda dela je bila ravno nasprotna, lotili so se ga z druge strani. Pump Down!!! so najprej skicirali na računalniku, potem so snemali. Po načrtu. Sedaj so si dali duška, nič kaj preveč razmišljali, niso kovali načrtov. Komade so naredili na vajah in jih posneli. Potem se je šele začelo. Sledila je obsežna postprodukcija: presnemavanje na trak, dodajanje, odvzemanje, brisanje celih delov. Prava novost je obsežna uporaba spremljevalnih vokalov, ki so tisti zadnji barvni sloj ploščka. Za pridružena člana lahko torej tokrat štejemo tudi studijska tehnika Jureta Vlahoviča in Jerneja Černalogarja - Jerota.

Spet drugačni Moveknowledgement

Spet drugačni Moveknowledgement
© Aleš Rosa

Pump Down!!! je pomenil premišljeno, strogo nadzorovano slogovno prelomnico. See pomeni vrnitev k bendovskemu načinu dela, filingiranju, le da je skupina vmes dokončno odrasla. Produkcija je žmohtna, manj je zrna in manj plehko zveneče distorzije. »Naredi-sam« način dela je ostal doma. Osrednje geslo projekta je repeticija. Potrpežljiv gruv repeticije z baročnimi okraski in z nekaterimi aranžmajskimi presenečenji. Tako kot je prejšnja plata presenetila s kitarsko udarnostjo, ta preseneti z redkimi baladnimi trenutki. Predvsem pa z občasnim zvokom pravega klavirja.

Sveža je tudi barva N’tokovega vokala. Ta sicer nadaljuje vse bolj artikulirano repanje, pogosto kar nametavanje punchlinov. Na način »manj je več«. Na prvi posluh rahla shizofrenija, na drugi že ritmična refleksija.

Posnetki na ploščku so dolgi in skupina sama pravi, da tako »niso ravno prijazni do komercialnih radijskih formatov«. Zafrkancija je odveč: pop radii Movov ne bi vrteli, čeprav bi bili njihovi komadi dolgi radijsko popolne tri minute. Tisti eden ali dva alternativna radia pri nas pa jih bosta rolala tudi, ko bodo komadi dolgi petnajst minut.

See je tako plošča brez izrazitega singla. Brez izrazitega hita, namenjena predvsem uživanju v kosu. Je vožnja s čvrsto, repetitivno bazo in številnimi dodatki v nadgradnji. Je plošča, s katero ne bodo nanovačili veliko novih fenov, a tudi redke izgubili. Novi kolektivizem. Premiera bo 19. septembra v ljubljanskem Kinu Šiška.

s-plpwz9ufI

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.