Petra Tihole  |  foto: Uroš Abram

24. 10. 2014  |  Mladina 43  |  Kultura

Orkester brez dirigenta

Theremidi Orchestra – domača »naredi sam« eksperimentalna skupina, ki širi seme hrupa

Theremidi Orchestra, retro futurističen devetčlanski ansambel

Theremidi Orchestra, retro futurističen devetčlanski ansambel

Očaranost nad elektromagnetnimi zvočnimi valovi, pa tudi navdušenje nad tem, da bi se sami lotili izdelovanja zvočil oziroma elektronskih inštrumentov, je skupino posameznikov iz različnih vetrov pripeljala na tridnevno delavnico. Pred slabimi štirimi leti je potekala v organizaciji Ljudmile, ljubljanskega laboratorija za znanost in umetnost, vodil pa jo je Borut Savski, član Cirkulacije 2. Po koncu delavnice, kjer so izdelovali fizične vmesnike theremin in theremidi, so se udeleženci na nekakšni javni vaji prvič predstavili občinstvu v Mestni galeriji Ljubljana, na razstavi o zgodovini Ljudmile.

In ker so bili prvi odzivi dobri, so Theremidi Orchestra že kmalu imeli nove in nove nastope. »Praktično nismo imeli druge izbire, kot da ostanemo skupaj in vadimo,« pravi Tina Dolinšek, članica skupine ter zadnji dve leti tudi vodja izobraževalnih in umetniških dejavnosti na Ljudmili. Prav tam bend tudi vadi. Navdušenci nad umetnostjo in tehnologijo se dobivajo vsak ponedeljek.

Ta v našem prostoru precej poseben, retro futurističen ansambel, ki preigrava eksperimentalno hrupno glasbo in nima hierarhične strukture, sestavlja devet članov. Poleg že prej omenjene Tine Dolinšek so v njem še intermedijski umetnici Robertina Šebjanič in Saša Spačal, likovna kritičarka in kuratorka Ida Hiršenfelder, intermedijski umetnik in računalniški programer Luka Frelih, profesor kiparstva na Pedagoški fakulteti v Mariboru Dušan Zidar, sociolog kulture Dare Pejić, multidisciplinarni oblikovalec in intermedijski umetnik Tilen Sepič ter glasbenik Simon Bergoč.

Pisana družba torej, za katero pa je že zajetno število javnih nastopov. Poslušali smo jih pred japonsko avdiovizualno atrakcijo SjQ++ (Samurai Jazz Quintet) v Kinu Šiška, na lanskem U3, trienalu sodobne umetnosti v Sloveniji, pa na proslavi v čast astronavtki Suniti Williams v Ksevtu. V Vitanju so nastopili tudi na proslavi ob desetletnici vstopa Slovenije v EU, kamor jih je ob citrarjih in pihalni godbi postavil Dragan Živadinov.

Za njimi so tudi številne delavnice, med drugim tudi za slepe, kjer udeležence učijo izdelovanja in uporabe njihovih glasbil. Tri so nastala po zgledu drugih vezij, ki so bila razvita v domačih in mednarodnih »naredi sam« (DIY) skupnostih, vsa pa izkoriščajo električne spremembe, ki se zgodijo ob raznih interakcijah glasbil z zunanjimi dejavniki. Če pred začetkom nastopa torej koga od njih ujamemo denimo pri oblizovanju prstov, je razlog v tem, da se glasbilo Dotični Tone odziva na dotik in vlago v prstih. Micro Noise reagira na svetlobo, Theremini pa na bližino. Vse lahko kupimo ali pa načrte zanje brezplačno snamemo s spleta in jih poizkusimo sestaviti sami. Čeprav je v skupnosti takšno početje mnogo lažje, so prepričani.

Ker se nenehno izobražujejo in razvijajo, ne preseneča, da že načrtujejo nova zvočila, ki jih bodo znova lahko povezali z različnimi zvočnimi manipulatorji. Vendar pri nastopih ne uporabljajo več samo svojih glasbil, temveč tudi prosto dostopna igrala drugih izdelovalcev, ki delujejo po principu »naredi sam«. Sami jih sestavijo, včasih tudi spremenijo. S pomočjo njih potem ustvarjajo glasbo, ki terja določeno mero koncentracije, potrpežljivosti, pa tudi glasbene širine.

Slednjo si pospešeno nabirajo tudi sami. Obiskali so že denimo Norveško, Švico, Avstrijo in Hrvaško. Prav v Zagrebu je na podlagi njihove delavnice nastala tamkajšnja skupina MMessy Oscillators. Septembra pa jih je pot vodila čez lužo, kjer so v newyorškem centru za umetnost in tehnologijo Eyebeam v okviru manjše rezidence nastopili in izvedli delavnico Sound happens in a group!. Hkrati so svoja zvočila predstavili tudi na največjem kreativnem sejmu World Maker Faire. In navdušili.

Prvo ploščo, dvojni EP 4011, so pri Trivii Records izdali lani. Gre za nekakšen dokument njihovih vaj in nastopov. Posneto imajo že tudi prvo pravo ploščo, le še založnika morajo izbrati. Najbolje pa jih je ujeti v živo, saj je vsak njihov nastop povsem unikaten in neponovljiv. O tem smo se lahko prepričali tudi ob njihovem letošnjem nastopu na Tresku, festivalu glasbe in založništva Radia Študent, kjer so si oder delili z eno naših najzanimivejših vokalistk Ireno Tomažin, ki je svoj glas ob tem prelevila v še eno dodatno zvočilo. In prav skupaj z njo jih lahko ulovimo tudi na bližajočih se koncertih v Kranju in Ljubljani.

Koncert:
Theremidi Orchestra in Irena Tomažin
Kdaj in kje: 25. oktobra v Layerjevi hiši v Kranju in 30. oktobra v pritličju Mestnega trga 2 v Ljubljani

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.