Naj knjige

... prebrane v letu 2014

Vitomil Zupan: Menuet za kitaro

(Mladinska knjiga, 1975)

Ob Zupanovi stoletnici je bil čas za ponovno tehtanje opusa, za različne priložnosti sem prebral celotnega in zdi se mi škoda, da tega ne bi nikjer omenil. Zupan je ob vsakem branju drugačen, v spomin pridrejo drugi prizori, tudi zavest o modernosti pisateljskih postopkov.

Don Delillo: Kozmopolis

(prevod in spremna beseda Aljaž Kovač, Beletrina, 2014)

Pet let pred borznim zlomom gledamo svet tistih, ki so ga povzročili, od znotraj, in Delillo je do njih neprizanesljiv, hkrati pa detektira točko, v kateri stehnizirana prihodnost začne prehitevati sedanjost.

Alice Munro: Ljubo življenje

(prevod Tjaša Mohar, Celjska Mohorjeva družba, 2014)

Kratke zgodbe, nekatere naslonjene na avtobiografijo, so povedane na videz preprosto, vendar z nezgrešljivim smislom za zadrževanje in postopnim polzenjem celotne slike v bralno zavest, to je minimalizem, ki bolj nakaže, kot izpiše zloslutne atmosfere in stanje sveta, ki pada v lastno razpoko.

Milan Jesih: Lahkoda

(Beletrina, 2013)

Mojstra forme, ki pošlje muzajoč se lirski subjekt na pot skozi različne fiktivne krajine in ga izpostavi iz nič vstalim podobam, vedno rad berem, ker mi daje samozavestni občutek, da nekolikanj razumem celo poezijo.

Andrej E. Skubic: Samo pridi domov

(Modrijan, 2014)

Ko se nam zazdi, da imamo opraviti s pravnikom pravičnikom, ki bo razkrinkal trhle temelje finančnih transakcij kot pralnih genijev, kot pobeglih iz De Lillovega Kozmopolisa, naredi fabula luping in pokaže, kar je avtorjeva značilnost, da ni nič tako, kot se zdi na prvi pogled.

Marjan Dolgan et al.: Literarni atlas Ljubljane

(ZRC SAZU, 2014)

Literarni atlas, ki je v biografije književnikov poleg njihovih del vštel še človeška veselja, socialne intrige, naravo osebnih kriz, vzpone in padce, pri tem pa je avtor zajemal tako iz biografij, arhivov kot iz ustnih izročil pokojnikovih bližnjih in znancev.

Masanobu Fukuoka: Revolucija ene slamice

(prevod Domen Kavčič, Založba Porezen, 2014)

Legendarni japonski mikrobiolog, kmet in filozof, ki je postavil temelje permakulture, po katerih je tudi sam živel: z manjšim vrtičkom preživiš samega sebe, v preostalem času pa misliš in počneš stvari, kot te je volja.

Otroci dni: Eduardo Galeano

(prevod Gašper Kralj in Tina Malič, Sanje, 2014)

Koledarska zgodovina sveta v 365 kapsulah, nabrana iz dogodkov širom po svetu od pamtiveka naprej, ki dajejo bralcu široko kulturno-ekološko-politično angažirano vednost, skozi katero lahko živo misli in kljubuje samovolji modernih oblastnikov.

Anne Applebaum: Gulag

(prevod Barbara Simoniti, Mladinska knjiga, 2014)

Izčrpna zgodovina sovjetskih taborišč, ki je štela skoraj 20 milijonov taboriščnikov in tri milijone pobitih, skozi podrobne vidike: stražarji, kazni, nagrade, ženske, otroci, strategije preživetja, upori in pobegi, pomilostitev in čas potem, Stalinova smrt, izpust, doba disidentov in boleči trenutek sedanjega ukvarjanja s travmo sovjetskega terorja.

Mirjana Bobić Mojsilović: Abeceda mojega življenja

(prevod Slavko Barič, Sanje, 2014)

Ona pri petdesetih ostane sama, otroka sta odšla v svet, mož pa k mladenki. Kaj zdaj – jok in depresija? Tudi, ampak le kot pot skozi sociološko etudo moderne beograjske družbe v sarkastični samopremislek ter v vihravi finale, podprt s frommovskim načelom biti namesto imeti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.