MLADINA Trgovina

Kancler in diktator

Kako se je sploh lahko zgodilo, da je nesojeni avstrijski slikar, zdrahar, ki so ga levi politiki sovražili, konservativci pa prezirali, nenadoma postal kancler nemškega rajha?

Navdušeni Adolf ob vstopu Nemčije v prvo svetovno vojno v Munchnu avgusta 1914

Navdušeni Adolf ob vstopu Nemčije v prvo svetovno vojno v Munchnu avgusta 1914
© Profimedia

V šoli je bil neuspešen, kot umetniku mu je spodletelo, pa tudi kot vojak v prvi svetovni vojni ni prišel daleč. Adolf Hitler je bil sanjač in socialni posebnež, čigar govorniški in samopromotorski talent so odkrili prejkone po naključju. Šele leta 1919 je našel svoje življenjsko poslanstvo v politiki in hitro napredoval do vodje Nacionalsocialistične nemške delavske stranke, NSDAP. 30. januarja 1933 so ga imenovali za nemškega kanclerja, poslednjega v Weimarski republiki. To je namreč uničil.

Kupite dostop do Mladina.si, ki stane enako kot izvod tiskane izdaje Mladine. Za 3,50 EUR dobite dostop do aktualne številke in celotnega arhiva za naslednjih sedem dni. Z dolgoročno naročnino prihranite do 25 odstotkov!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.