Saša Eržen

15. 5. 2015  |  Mladina 20  |  Kultura  |  Hudo

Umetnost na Luni

Največja galerija pod soncem

© Arhiv Mladine

V dneh, ko ljubitelji sodobne umetnosti romajo na bienale v Benetke, pogled upiramo še malo dlje, na Luno. Tudi na njej so namreč razstavljena umetniška dela.

Novembra 1969 naj bi na misiji Apollo 12 z lunarnim modulom tja gverilsko pretihotapili drobceno keramično ploščico Moon museum z deli šestih avtorjev. Med njimi je Andy Warhol, čigar risba naj bi predstavljala njegovi stilizirani inicialki, videti pa je kot penis. Osem let pozneje je z misijo Apollo 15 na Luno skrivoma prispela osem centimetrov in pol velika skulptura Padli astronavt, ki ga je iz aluminija izdelal Belgijec Paul Van Hoeydonck, pretihotapil pa astronavt David Scott. Omenjeni umetnini nista osamljeni, saj na bi na Lunini površini počivalo še nekaj legalno odloženih kosov, med njimi zlata oljčna vejica, ki jo je prinesel Neil Armstrong. Razširitev Mesečeve umetniške zbirke se obeta prihodnje leto, ko naj bi na Luno poslali robotsko vozilo, na katerem bodo tudi nova umetniška dela, združena v projektu The Moon Arts Ark.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.