Nekulturna vlada

Enajst zahtev Društva slovenskih pisateljev

Predsednik društva pisateljev Ivo Svetina

Predsednik društva pisateljev Ivo Svetina
© Borut Krajnc

Društvo slovenskih pisateljev je ministrstvu za kulturo in vladi poslalo 11 zahtev, v katerih poziva k temeljiti prenovi slovenskega kulturnopolitičnega sistema, ki je »prišel do točke, ko blokira lastne potenciale, onemogoča vstop novih idej, modelov, kadrov in se zaradi zmanjševanja javnih sredstev že seseda sam vase«. Med drugim pisatelji zahtevajo več sredstev za kulturo in uvrstitev kulture med vladne prednostne naloge.

Kot pojasnjuje predsednik Društva slovenskih pisateljev Ivo Svetina, je sedanja vlada večkrat dokazala, da je kultura v njenih načrtih popolnoma odrinjena. »Naša družba je dinamična in vsak dan se zgodi pet afer, a če smo si edini v tem, da je kultura naš temelj, tega ne moremo kar odvreči,« pravi Svetina. Sedanji vladi, pa tudi marsikateri prej prav tako zameri, da se ne zna pogovarjati s civilno družbo.

Ministrici za kulturo Julijani Bizjak Mlakar so nekatera kulturna združenja v preteklosti že očitala neodzivnost in nekompetentnost. Zato ne preseneča, da je kulturnike nedavno pozvala, da ji pomagajo pri ohranjanju ravni sredstev za kulturo. Zahteve pisateljev so neposredni odgovor na ta poziv, saj naj bi jih ministrica uporabila kot podporo za uveljavljanje volje pri vladi, natančneje pri Cerarju in Mramorju.

»Razumemo, da se ministrica slabo počuti, ampak sedaj smo ji dali podporo upajoč, da bosta z našo pomočjo pristojna vendarle prisluhnila …«

Ministrstvo za kulturo 11 točk podpira in se Društvu pisateljev zahvaljuje za podporo ministrici pri uveljavljanju potrebnih sprememb v okviru vlade. Pri tem je sicer podobno kot pisatelji zapisalo, da je višina sredstev za kulturo odvisna ne le od ministra za kulturo, temveč tudi od tega, kakšen posluh za ta resor imata finančni minister in predsednik vlade. »Upamo, da bosta ministrici za kulturo prisluhnila tudi v letih 2016 in 2017.«

Če ministrici zahtev ne bo uspelo uveljaviti, jo pisatelji pozivajo k odstopu. »Če nimaš podpore in te kolegi v vladi ne poslušajo, ne preostane drugega,« pojasnjuje Svetina.

Predsednik Društva slovenskih pisateljev namerava premiera Mira Cerarja, ki je kulturnike do sedaj popolnoma razočaral, skupaj s finančnim ministrom Dušanom Mramorjem povabiti na pogovor. »Moja iskrena želja je, da bo to vendarle sprožilo premislek na strani vladajoče politike,« pravi Svetina, pri tem pa opominja, da se je vlada pod pritiskom zveze Nato zavezala k zvišanju sredstev, namenjenih za vojsko. »A če je pri nas kakšna vojska uspešna, je to kultura.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.