Anže Tomić

30. 10. 2015  |  Mladina 44  |  Svet

Vader vrača udarec

Leninov kip je zamenjal kip Dartha Vaderja

Namesto Lenina – Darth Vader

Namesto Lenina – Darth Vader
© Profimedia

Ukrajinska Odesa počasi postaja vrhovno poveljstvo Dartha Vaderja. Potem ko se je glavni negativec filmov Vojna zvezd letos že skušal potegovati za predsednika Ukrajine, se zdaj poteguje za mesto župana.

V teku kampanje mu je en podvig že uspel. Pred tovarno v Odesi je do zdaj stal kip Lenina, ki pa so ga morali umakniti, saj so v Ukrajini začeli veljati zakoni, ki velevajo odstranitev vse sovjetske ikonografije. Ukrajinski umetnik Alexander Mitov je Lenina zamenjal z Vaderjem in ga postavil v enako pozo kot sovjetskega revolucionarja. Da ne gre le za spremembo videza kipa temveč za konkreten premik kaže Vaderjeva čelada. Ta vsebuje brezžični usmerjevalnik, ki bo občudovalcem kipa in delavcem omogočal brezžično povezavo v splet. Na odkritje kipa je prišel tudi Vader sam in dejal, da mu je v čast, saj je še vedno živ. Spomenike večinoma postavljajo le mrtvim veljakom. Na odkritje se je pripeljal v kombiju, ki je na zunanje zvočnike igral naslovno pesem Sithov Imperial march. Spremljala sta ga dva vojaka v popolnih oklepih iz Vojn zvezd. Tokrat kampanja za župana sovpada z Disneyjevo promocijo novega filma Vojne zvezd, pri kateri prav tako uporabljajo like iz teh filmov. Ali mu bo prihod novega dela filmske sage pomagal na volitvah, bodo povedali prebivalci Odese.

Pohvale vredno je že dejstvo, da je pojava Vaderja na volitvah v Ukrajini postala samoumevna. Ko pa bo našel pravi način za nagovor volivcev, se bo zabava šele začela ...

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.