Goran Kompoš  |  foto: Uroš Abram

13. 11. 2015  |  Mladina 46  |  Kultura  |  Portret

Matter, raperski posebneži

... ki sta jim bliže rejv in punk kot starošolski hiphop

Le dobrega pol leta je minilo od prvega koncerta, pa kamniški trio Matter že velja za trenutno eno najbolj vročih zasedb na domači glasbeni sceni. Posneli so odmeven videospot za komad Meduze, objavili nekaj skladb na spletni strani Soundcloud, koncertirali na vidnih domačih festivalih in v klubih, zdaj pa pripravljajo prvi album, ki naj bi izšel čez nekaj mesecev. A vmes ni bilo mogoče spregledati izjemnega odziva na njihov septembrski koncert v ljubljanskem Kinu Šiška, na katerem je občinstvo skupaj z njimi odrapalo dobršen del njihovih skladb, pa čeprav jih je doslej lahko slišalo le v živo, le na koncertih. »Postajamo pravi boy bend,« v smehu pravi trojica, ki jo je odziv povsem presenetil.

Dario Nožić Serini - Dacho, Luka Lah - Levanael in Matej Tunja - Tunja bi v devetdesetih verjetno res viseli na posterjih v marsikateri najstniški spalnici. Kot pravi boy bend. A treba je poudariti, da večina fenov na njihove koncerte prihaja zaradi glasbe. Nekateri jo zaradi zvočne asketskosti predalčkajo kot trap, drugi kot abstraktni hiphop, najbolj umestna opredelitev pa je preprosto trendovska kombinacija elektronskih beatov in rapa, ki je v zadnjih letih naplavila kopico svetovno čislanih glasbenih imen.

Tako ni naključje, da so Matter kot predskupina nastopili na ljubljanskem koncertu ameriške zasedbe Shabazz Palaces, ki sodi v svetovni vrh sorodnega izraza. Čudaški, temačni, zapohani, rapersko nekonvencionalni, toda mojstrsko ukrojeni in učinkoviti elektronski beati so tako rekoč idealen teren za Dachov in Tunjev frajerski, upočasnjen tok nenavadnih rim, v katerih ločnica med avtobiografskim in fiktivnim ni vedno jasna. Tunja njihova besedila opiše kot »zmrdane zgodbe nas in okolice«, Dachu je blizu Camusov surrealizem. Zato njihova glasba verjetno ni pisana na posluh privržencev starošolskega rapa. »Zavedamo se, da sta v klasičnih raperskih besedilih pogosta socialen, edukativen moment in moraliziranje, toda tega smo se že nekoliko naveličali,« pravijo.

Rapati so začeli že pred kakšnimi petnajstimi leti, nekje ob zaključku osnovne šole. Takrat še s tipičnimi (samplanimi) raperskimi beati. Ker jih je začela zanimati lastna produkcija, so na noge najprej postavili svoj studio, potem lastno znamko oziroma kolektiv Illusion Art in nedavno še založbo Sezam, pri kateri objavljajo (tudi) glasbo somišljenikov. In kako to, da iz Kamnika prihaja kup zanimivih glasbenikov? »Verjetno je glavni razlog v tem, da je Kamnik zelo zaspano mesto. Lahko plezaš, si džanks ali pa ustvarjaš glasbo. Aktualnim glasbenikom je močan pečat gotovo pustilo punkersko dogajanje v klubu Kotlovnica. Pravzaprav tudi sebe prej kot raperski vidimo kot indie bend. Po formi smo raperji, toda radi imamo punkovsko energijo.«

Desetletno ustvarjanje Illusion Arta so letos kronali z dolgometražcem Seme vesolnga, na katerem so skozi netipične beate in besedila že vidni zametki izraza, ki ga zdaj nadgrajujejo z zasedbo Matter. Nanj pa je močno vplivala tudi Levanaelova in Dachova izkušnja s plesno klubsko glasbo. Oba sta kot producenta/didžeja uveljavljeni imeni ljubljanske in vse širše slovenske klubske scene, na kateri strežeta z novostmi iz techno, house in (ob)basovske glasbe. Pod skupnim imenom All Things sta eno od skladb predstavila tudi na odmevni kompilaciji Stiropor. »Čeprav sva vedno ustvarjala tudi rap, smo vsi trije raje kot raperske battle obiskovali rejve,« še enkrat poudarita, da Matter navdih raje kot v hiphopu iščejo drugod. Tudi v filmih Jima Jarmuscha, Terryja Gilliama, Wesa Andersona in podobnih posebnežev.

Tako nas ne bi smelo presenetiti, če jih bomo nekoč videli tudi v gledališkem ali pa filmskem kontekstu. Za zdaj pa po izvrstnem videu za komad Meduze, ki ga je režirala Kukla iz zasedbe Napravi mi dete in je precejšen odmev doživel tudi v širšem balkanskem območju, pripravljajo še dva videospota za skladbi s prihajajočega albuma. Na njem bosta tudi sodelovanji z zasedbama Napravi mi dete in Your Gay Thoughts, s katerima v očeh koncertnih promotorjev postajajo že prava paketna ponudba.

Matter lahko torej kljub trenutnim intenzivnim pripravam na novi album pogosto slišimo tudi v živo. »Zdaj smo v fazi, ko se na odru zares počutimo izvrstno. Začetki so bili precej živčni, prisotna je bila trema, in resnici na ljubo ne vemo, kdaj bi se sploh opogumili za prvi javni nastop, če nas tja ne bi skorajda odvlekli organizatorji festivala Tresk,« pravijo. Pred tem so nastopali sami zase, v svojem studiu, čeprav so jih prijatelji ves čas nagovarjali, da bi se morali pokazati občinstvu.

No, in potem so le stopili na oder. In na odru, kjer ločnica med njimi in njihovimi alter egi postane tako zabrisana kot tista med resničnostjo in fikcijo v njihovih besedilih, so dokazali, da jim je nastopaštvo v najboljšem pomenu besede tako rekoč prirojeno.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.