Igor Mekina

 |  Svet

Bo nizozemski »ne« vzrok za novo ukrajinsko »kontinentalno krizo«?

Jean-Claude Juncker, evropski komisar

Jean-Claude Juncker, evropski komisar
© WikiCommons

Evropski komisar Jean-Claude Juncker je prepričan, da bi zavrnitev pridružitvenega sporazuma med Evropsko unijo (EU) in Ukrajino na bližajočem se referendumu na Nizozemskem lahko privedla do nove »kontinentalne krize« v Evropi. Aprilski referendum na Nizozemskem bo sicer zgolj posvetovalne narave, kljub temu pa bi lahko imel resne posledice, saj si je težko predstavljati, da bi nizozemska vlada lahko takoj zatem ratificirala sporazum, če bi mu nasprotovala večina ljudi. Predsednik Evropske komisije je v pogovoru za nizozemski časnik NRC Handelsblad ocenil, da bi zgolj Rusija »pobrala sadeže« negativnega glasovanja na Nizozemskem, ki bi preprečilo tesnejše povezovanje EU in Ukrajine. Po drugi strani pa je prostotrgovinski sporazum med Ukrajino in EU že poskrbel za izničenje rusko-ukrajinskega prostotrgovinskega sporazuma, saj bi bil sicer ruski trg popolnoma odprt za popolnoma ali delno brezcarinski uvoz vseh evropskih izdelkov.

Rusija je tako s 1. januarjem ponovno uvedla carine in dajatve za številne izdelke iz Ukrajine. V prostotrgovinskem sporazumu Ukrajine z EU se obenem sploh ne omenjajo vizumi in prav tako ne svoboda zaposlovanja ukrajinskih državljanov znotraj EU.

Referendum bo na Nizozemskem potekal 6. aprila letos, njegova pobudnica pa je bila že lani protievropska satirična stran GeenStijl, ki je v ta namen zbrala več kot 430.000 podpisov. Spletna stran je sicer odkrito priznala, da ima razlog za zahtevo po referendumu manj za opraviti z odnosom Ukrajine do EU kot pa z EU samo. Po drugi strani pa predsednik evropske komisije Juncker z dramatičnim tonom opozarja na širše posledice glasovanja na Nizozemskem. "Rad bi, da bi Nizozemci razumeli, da pomen tega glasovanja presega meje Nizozemske. Ne verjamem, da bodo Holandci glasovali za 'ne', kajti to bi odprlo vrata za kontinentalno krizo. Rusija bi pobrala sadeže lahke zmage … Ne kritiziram političnega sistema na Nizozemskem, pač pa ob tej priložnosti opozarjam: pazite, to bi lahko spremenilo ravnotežje sil v Evropi. Zato morajo Nizozemski volivci 6. aprila delovati kot evropski strategi,« je dejal Juncker.

Nizozemska je sicer podpisnica Pogodbe iz Rima ki je leta 1957 ustanovila temelje sedanje EU, vendar so v tej državi zaradi migrantske ter begunske krize, počasne gospodarske rasti in družbene nestabilnosti vse glasnejše desne politične sile. V zadnjem času je večje uspehe dosegla predvsem protievropska in Svobodnjaška stranka Geerta Wildersa ki vodi po javnomnenjskih raziskavah in bi na volitvah, če bi bile organizirane sedaj, dosegla več sedežev kot celotna liberalno-delavska koalicija.

Pridružitveni sporazum Ukrajine z EU bi lahko predstavljal enega od preizkusnih kamnov za celotno EU, kljub temu da je Vladimir Putin izjemno nepopularna osebnost na Nizozemskem, kjer so Putina in Rusijo mediji odkrito obtoževali zaradi sestrelitve potniškega letala na letu MH17 preko Ukrajine, kjer je življenje izgubilo 298 ljudi, med katerimi sta bili dve tretjini Nizozemcev. Novembra letos je ukrajinski predsednik Petro Porošenko dejal, da so tisti, ki se zavzemajo za referendum na Nizozemskem »Putinove figure«. V tem trenutku je še zmeraj nejasno, koliko ljudi se bo v 17-milijonski Nizozemski udeležilo referenduma, zahtevo za referendum pa je podpisalo 430.000 volivcev. Bolj zaskrbljujoči za predsednika EK in nizozemsko vlado pa so ankete, ki kažejo, da je 75 odstotkov volivcev proti ratifikaciji evropskega sporazuma z Ukrajino. Anketa nizozemske televizije v okviru programa EenVandaag je pokazala, da je več kot 50 odstotkov volivcev dejalo, da bodo na referendumu »zagotovo« glasovali proti ratifikaciji sporazuma EU z Ukrajino, medtem ko se je jih je 25 odstotkov izreklo, da bodo proti glasovali »najverjetneje«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.