Tjaša Kosar

 |  Svet

Združeni narodi: pravica do splava je človekova pravica

© Wikicommons

Prvič v zgodovini je odbor za človekove pravice Združenih narodov javno obsodil in kaznoval državo, ki je državljanki zanikala pravico do splava. S to odločitvijo so se tudi prvič uradno opredelili: pravica do splava je človekova pravica.

Odbor je razsodil primer 17-letne perujske deklice, ki se je na ZN pritožila že leta 2001. Čeprav ni bilo dvomov, da bo novorojenček umrl v nekaj dneh, ji država, kjer je splav nezakonit, ni odobrila zdravstveno nujne prekinitve nosečnosti. Odbor ZN je Peru prav tako naslovil z zahtevo, da svoji državljanki krijejo vse zdravstvene stroške, kar so pred kratkim tudi realizirali. Prav tako so ZN pozvali države, ki jih je prizadel virus Zika, naj ženskam omogočijo dostop do kontracepcije in splava.

Po poročanju Women on Web 25 odstotkov svetovne populacije živi v državah, kjer je splav nezakonit. Po poročanju Guardiana ženska lažje naredi splav v konzervativnih zveznih državah ZDA kot je Teksas, katoliških evropskih državah, kot sta Poljska in Portugalska, celo v nekaterih državah latinske Amerike, kot pa na Severnem Irskem, kjer so zakoni najbolj restriktivni.

V večini evropskih držav je splav sicer zakonit od 10. do 14. tedna nosečnosti, v primeru nujnih zdravstvenih razlogov pa tudi kasneje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.