Izak Košir

 |  Družba

Predsednik Pahor se je pekel na 957°C

Na žaru: Borut Pahor

Na žaru: Borut Pahor.  
© Danesjenovdan.si

Ko so včeraj na Pop TV v oddaji Na žaru pekli Boruta Pahorja, v kateri je bil predsednik republike osrednja tarča za zbadljive šale gostov, je Inštitut Danes je nov dan vzporedno z oddajo posebej za to priložnost ustvaril spletno igro. Pri tej so lahko uporabniki družabnih omrežij z deljenjem Pahorjevih spodrsljajev dvigovali temparaturo žara. Med tistimi, ki so včeraj pekli predsednika, so bili tudi hrvaška političarka Jadranka Kosor, članica SDS Eva Irgl, poslovnež Ivo Boscarol in alpska smučarka Tina Maze. Pečeni predsednik se je ob koncu televizijskega šova vsem prisotnim zahvalil ter poudaril, da je bolje, če se šalimo, kot da se žalimo. Oddaja je bila sicer posneta več tednov vnaprej, v javnosti pa je sprožila številne polemike o tem, ali je primerno, da se predsednik republike v tovrstnih zabavnih šovih sploh pojavlja oziroma ali s tem degradira svojo državniško funkcijo. 

Na omenjenem inštitutu so zapisali, da predsednika v resnici z oddajo Na žaru rehabilitiramo v tisto, kar si prizadeva postati že ves mandat: v slehernika: "Namesto, da bi se ukvarjali z dejstvom, da na najvišji simbolni funkciji suverene države nimamo v vseh pogledih izjemnega, pač pa čisto navadnega človeka, se mu smejimo. Toda šala je v resnici na naš račun: ko dopustimo, da se kritika zreducira na zabavo, ji porežemo vse kremplje."

Za konec so dodali, da je prav je, da Pahorja spečemo še v pečici, s katero ne upravlja njegova PR-služba. Vsakič, ko so uporabniki na Facebooku ali Twitterju delili povezavo do katerega od predsednikovih spodrsljajev, je temperatura narasla za eno stopinjo. Na koncu se je predsednik pekel na 957°C, kar je bilo že v "rdeči coni", ki je bila označena z "gotof". Več o tem si lahko preberete s klikom na povezavo, ki jo najdete tu. 

Inštitut Danes je nov dan je izpostavil, da se je konec leta 2014 goreči predsednik v okviru domoljubnih dolžnosti udeležil dveh za narod sila pomembnih dogodkov: "Bil je na uradni proslavi prvega postroja Slovenske vojske, kar se najbrž za njenega vrhovnega poveljnika tudi spodobi, toda zamudil ni niti paravojaške parade v režiji Združenja VOS."

"S svojo prisotnostjo je iz paintball proslave naredil legitimen domobranski žur, spominske kapacitete vredne njegove lastne zlate ribice Princeske pa je dokazal s tem, da ni opazil niti sfotošopane fotke na vabilu, s katere so v maniri sovjetske rdeče zvezde izbrisali prav - rdečo zvezdo. Izgleda je predsednik že pozabil tudi na javno ogorčenje ob razkritju tega dejstva, saj z VOS še naprej sodeluje, letos npr. kot slavnostni govornik," so še zapisali na svoji spletni strani

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.