Neža Mlakar, STA

 |  Politika

Renzi bi na zakonodajo o istospolnih partnerstvih vezal zaupnico

© Borut Krajnc

Italijanski premier Matteo Renzi je napovedal, da bi lahko na glasovanje o zakonodaji, ki priznava pravice istospolno usmerjenih in je trenutno blokirana v senatu, vezal glasovanje o zaupnici. V skladu s predlogom, ki ga Renzi odločno podpira, bodo pravice in dolžnosti istospolnih partnerjev podobne tistim, ki jih imajo heteroseksualni zakonci, le da se ne bodo mogli poročiti.

»Glede zakonodaje v zvezi z istospolno usmerjenimi smo na križišču,« je članom svoje levosredinske Demokratske stranke (PD) v nedeljo dejal Rezi in dodal, da je pripravljen na glasovanje o zaupnici. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP se je tako prvič javno vmešal v razpravo o priznanju istospolnih partnerstev. Poudaril je, da se mu zdi zakonodaja, s katero bi pravno priznali in zaščitili istospolno usmerjene pare, enako pomembna kot reforma trga dela ali volilna reforma.

O predlogu zakonodaje zgornji dom italijanskega parlamenta, senat, razpravlja od konca januarja. Prejšnji teden pa ga je blokiralo opozicijsko gibanje Pet zvezd, na podporo katerega je računala PD. Če bodo vladajoče stranke oblikovale kompromisni predlog, bo o njem glasoval senat, kjer ima vladajoča koalicija tesno večino. Na to glasovanje bi Renzi vezal zaupnico. V primeru, da je ne bi dobil, bi tako moral odstopiti.

V skladu s predlogom se istospolni partnerji sicer ne bodo mogli poročiti, a bodo v registriranih partnerstvih lahko prevzeli priimke partnerjev in posvojili njihove biološke otroke, če ti ne bodo imeli drugega priznanega starša. V primeru smrti bo vdova oz. vdovec pod določenimi pogoji lahko dedoval in tudi prejemal pokojnino po umrlem partnerju.

Najbolj sporen del nov zakonodaje se nekaterim zdi možnost posvojitve partnerjevega otroka. Nasprotniki izenačitve pravic istospolno usmerjenih s heteroseksualnimi so največ od skupno več sto dopolnil vložili prav glede pravice do posvojitve. Glede na javnomnenjske raziskave sicer večina Italijanov podpira registracijo istospolnih partnerskih zvez, a velika večina jih je obenem najbolj zadržana glede možnosti posvojitve otroka istospolnega partnerja, poroča AFP.

Znani Italijani – med njimi umetniki, akademiki in politiki – so s peticijo pozvali, naj Italija kot zadnja večja evropska država naposled le prizna pravice istospolno usmerjenih. Med 400 podpisniki peticije, ki opozarjajo, da Italija na tem področju ne sme več izgubljati časa, so pisatelj Andrea Camilleri, glasbeniki Tiziano Ferro, Eros Ramazzotti in Laura Pausini, režiser Paolo Virzi, založniki in novinarji.

Kot smo pisali tudi v Mladini, je raziskava o pravnem položaju istospolnih partnerstev v Sloveniji pokazala, da je pri nas približno 70 analiziranih zakonov diskriminatornih do neregistriranih in v veliki meri do registriranih partnerstev, kar je tudi včeraj za STA poudarila Barbara Rajgelj iz Zavoda za kulturo raznolikosti Open.

Pri nas si med drugimi za pravice LGBT oseb prizadeva Društvo informacijski center Legebitra, ki je koordinator projekta Dike. Gre za projekt opolnomočenja LGBT oseb in nevladnih organizacij za odpravljanje sistemske in strukturne diskriminacije istospolno usmerjenih oseb, za krepitev aktivnega državljanstva, vladavine prava, demokracije in socialne pravičnosti. Po besedah Mitja Blažiča iz informacijskega centra Legebitra so v času projekta Dike vzpostavili LGBT pravno svetovalnico. »Dobili smo mrežo 20 specializiranih odvetnic in odvetnikov,« je dejal na včerajšnjem strokovnem posvetu o odpravljanju sistemske diskriminacije LGBT.

Skoraj 50 odstotkov LGBT oseb ima izkušnjo z nasiljem zaradi svoje spolne usmerjenosti, pri katerem prevladuje psihično, so zapisali organizatorji včerajšnjega posveta. Več kot 90 odstotkov primerov diskriminacije ostane neprijavljene, LGBT osebe pa so najpogosteje tarča diskriminacije kot gostje v turizmu in gostinstvu, v šolah in na delovnih mestih. V Sloveniji je 81 registriranih istospolnih partnerskih skupnosti, v vsaki peti pa je tudi otrok.

Istospolni pari lahko že po zdajšnji ureditvi posvojijo otroka, a le, če gre za otroka enega od partnerjev. Tretjina vseh posvojenk in posvojencev v Sloveniji predstavljajo otroci partnerke ali partnerja, so navedli organizatorji posveta.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.