Izak Košir

 |  Družba

Vsi spoli so resnični

Laverne Cox kot prva transseksualka na naslovnici revije Time.

Laverne Cox kot prva transseksualka na naslovnici revije Time.
© Time

31. marca po svetu obeležujejo Dan vidnosti transspolnih oseb (Transgender Day of Visibility – TDoV). V okviru tega bodo v Pritličju organizirali tretji dogodek iz cikla Transpektive, in sicer literarni večer Transspolnost v literaturi. Ker je Dan vidnosti transspolnih oseb posvečen tudi proslavljanju obstoja in dosežkov transspolnih oseb, bodo na okrogli mizi skupaj z gostjami_i pregledale_i večino obstoječe literature s tematikami transspolnosti v slovenskem jeziku. Dogodek bo obenem predstavitev publikacije Vsi spoli so resnični.

Prisluhnile_i boste lahko Salome, protagonitski prve biografije o transspolni ženski v Sloveniji, Anji Koletnik, aktivistki_u za tematike transspolnosti iz Zavoda TransAkcija in Suzani Tratnik, pisateljici in prevajaluo, ki je med drugim v slovenščino prevedla nekatera osrednja dela transspolnih študij, transfeminizma in študij spolov avtoric_jev Kate Bornstein, Leslie Feinberg, Pat Califia, Judith Butler itd. Pogovor bo moderirala Eva Gračanin. Več o njem pa najdete na tej povezavi

Dogodek bo hkrati predstavitev nove publikacije Vsi spoli so resnični, obširne brošure, ki naslavlja večino bistvenih področjih v življenju transspolnih in cisspolno nenormativnih besed, ki so jo prevedle_i in priredile_i Ana Grm, Anja Koletnik in Martin Gramc, izdalo pa jo je Društvo Legebitra.

Cikel dogodkov Transpektive v sodelovanju s Pritličjem pripravlja Zavod Transfeministična Iniciativa TransAkcija, ki deluje za podporo, informiranje, opolnomočenje in zavezništvo transspolnih oseb v Sloveniji. Transpektive iz različnih zornih kotov obravnavajo tematike transspolnosti, ustvarjajo pa jih transspolne aktivistke_i, umetnice_ki, torej transspolne osebe same. 

O revoluciji transspolnosti smo pisali v zadnji lanski številki Mladine. Leto 2015 je bilo leto večje medijske vidnosti transspolnih oseb. Lanska raziskava v Sloveniji pa je pokazala neljub podatek, da le 25 odstotkov transspolnih oseb čuti sprejemanje svoje spolne identitete v ožjem družinskem krogu, 69 odstotkov pa jih je že doživelo diskriminacijo. Transspolnih oseb naj bi bilo na svetu približno 0,3 odstotka oziroma en človek na 300, to pomeni, da so tu med nami, naloga družbe pa je, da jim prizna legitimnost. Ena od poti do tega cilja je zagotovo večja medijska pozornost.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.