AL, STA

 |  Politika

Renzi v parlamentu glede zakonodaje o istospolnih partnerstvih dobil zaupnico

© Borut Krajnc

Poslanska zbornica je italijanskemu premierju Matteu Renziju v povezavi z zakonodajo o istospolnih partnerstvih izglasovala zaupnico. Renzi je možnost vezanja zaupnice na zakonodajo že napovedoval, sedaj pa ga je podprlo 369 poslancev, 193 jih je bilo proti, dva poslanca sta se glasovanja vzdržala. Poslanska zbornica je kasneje potrdila še zakonodajo o istospolnih partnerstvih. Predlog zakona o istospolnih partnerstvih je že februarja sprejel italijanski senat. Renzi pa je na sprejetje zakonodaje v poslanski zbornici vezal glasovanje o zaupnici. "Glasovanje o zaupnici smo zahtevali, ker Italija ne more več čakati na zakonodajo o istospolnih partnerstvih," je pred glasovanjem o zaupnici dejal Renzi.

Po glasovanju o zaupnici, s čimer je bila zakonodaja o istospolnih partnerstvih praktično sprejeta, je poslanska zbornica zvečer nato še uradno potrdila zakon. Za zakon je glasovalo 372 poslancev, proti jih je bilo 51, 99 pa se jih je glasovanja vzdržalo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Italija je edina večja zahodnoevropska država, v kateri registracija istospolnih partnerstev doslej ni bila mogoča ter v kateri zakonodaja istospolnim partnerjem ni dajala nobenih pravic in zaščite. Nova italijanska zakonodaja istospolnim parom daje podobne pravice, kot jih uživajo heteroseksualni poročeni pari. Istospolni partnerji bodo odslej pred sodišči, finančnimi uradi ali v bolnišnicah obravnavani kot zakonski partnerji. Lahko bodo tudi prevzeli priimek partnerja in bodo v primeru partnerjeve smrti upravičeni do vdovske pokojnine.

Predlog zakona je rezultat stežka doseženega kompromisa med Renzijevo Demokratsko stranko in konservativno koalicijsko partnerico Nova desna sredina. Iz prvotnega osnutka so sicer črtali člen, ki bi istospolno usmerjenim omogočil posvojitev partnerjevih bioloških otrok.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.