Tea Wutte

 |  Svet

Erdogan: "Ženske brez otrok so le polovične osebe"

Erdogan, tradicionalist in konzervativec

Erdogan, tradicionalist in konzervativec
© WikiCommons

Turški predsednik Tayyip Erdogan je znan po svojih nazadnjaških pogledih na vlogo ženske v družbi. Te dni je javnost znova razburil s trditvijo, da ženska, ki nima otrok, ni popolna in je v resnici nezadostna in pomanjkljiva. Takšne ženske naj bi bile po oceni turškega predsednika samo "polovične osebe", ne pa celovite osebnost. Njegove ocene so že sprožile vrsto kritik predvsem s strani pripadnikov organizacij za zaščito človekovih pravic ter komentatorjev, ki ocenjujejo, da Erdogan vodi državo v smer konservativnega islama. Erdoganova politika temelji na zagovarjanju tradicionalnih vrednot. A po mnenju kritikov to pomeni tudi vse večje zmanjševanje sekularnih načel turške države in postopnega uvajanja islama v državne zadeve. Po podatkih svetovne banke jih je zaposlenih le okoli 29 odstotkov. Za primerjavo, v Nemčiji jih zaposlenih 54 odstotkov, v ZDA pa 57 odstotkov.

Erdogan je svoje izjave dal med obiskom univerze Sabahattin Zaim v Istanbulu. "Ženska, ki zavrača materinstvo in se odreka gospodinjenju je soočena z nevarnostjo, da izgubi svojo svobodo. Takšni ženski nekaj manjka in je polovična oseba, ne glede na to kako uspešna je v poslovnem svetu," je dejal turški predsednik po navedbah turškega časnika Hurriyet.

Predsednik države, ki je bil pred tem 11 let tudi predsednik turške vlade je ob tem dejal, da muslimanske družine ne bi smele načrtovati svojih družin. Povedal je, da nasprotuje splavom, vse metode omejevanja spočetja otrok pa je izenačil z izdajstvom. Hkrati je zatrdil, da se muslimanke v javnosti ne bi smele smejati, to pa je podkrepil tudi z verskimi razlogi. "Moramo povečati število naših otrok. Govorijo o načrtovanju prebivalstva, o nadzoru rojstev. Nobena muslimanska družina ne sme iti po tej poti. Nihče se ne sme mešati v delo boga," je dejal Erdogan. Njegovi nazori, ki jih je v podobni obliki sicer povedal že velikokrat pa so v popolnem nasprotju s sekularno tradicijo v Turčiji, ki jo je utemeljil že največji turški reformator in prvi predsednik Mustafa Kemal Atatürk. Skrb za povečanje prebivalstva pa je povezana tudi s težavami, ki jo ima Turčija s svojo kurdsko manjšino. medtem ko je namreč stopnja rodnosti turške populacije okoli 2,1 odstotka je stopnja rasti prebivalstva med Kurdi, ki predstavljajo med 15 do 30 odstotki prebivalstva vsaj enkrat višja. Turškega predsednika je zato strah, da bi Kurdi že v nekaj desetletjih lahko postali večina v Turčiji.

Znana turška publicistka Elif Shafak je Erdoganove izjave ocenila kot "popolnoma nesprejemljive, napačne in alarmantne" ter opozorila na "sistematične napade na pravice in svoboščine žena". Po njeni oceni izjave turškega predsednika Tayyipa Erdogana predstavljajo nevarno pot, na katero stopa njegova stranka pravičnost in razvoj (AKP). "Turška vlada, ki jo vodi AKP je v zadnjih letih zaostrila svoje izjave glede žena. Odkrito napadajo sekularizem. Če bo sekularizem uničen in bo uvedena verska oblast, potem po moje ni nikakršnega dvoma, da bi ženske lahko izgubile veliko več od moških," opozarja Elif Shafak.

Sayek Boke, član turškega parlamenta in opozicijske Republikanske ljudske stranke (CHP) pa istočasno trdi, da ocene turškega predsednika niso omejene samo na ženske. "Njegove diskriminacijske izjave zoper identiteto žensk so pravzaprav samo odsev njegovih radikalnih pogledov. To je samo del širšega načrta spreminjanja družbe v bolj islamsko smer. Oblikovanje novih pravil za ženske pa je bistven de te transformacije," je prepričan opozicijski poslanec.

Britansko-turški komentator Ziya Meral pa opozarja, da je Erdoganov načrt pravzaprav še bolj radikalen, saj si želi s svojimi nastopi ustvariti podlago za spremembo ustave in transformacijo Turčije v predsedniški sistem vladavine. To pa zahteva veliko motiviranih podpornikov in trdno večino tako v parlamentu kot izven njega. "Ta patriarhalno-konservativni jezik kaže da Erdogan poskuša ugajati svojim konservativnim volivcem in zelo dobro tudi ve, da bo z njimi sprožil pozornost in negativne odzive sekularnih Turkov. Edina ženska v njegovem kabinetu je zadolžena za ministrstvo za družinske in socialne zadeve, vsi ostali pa so moški" je prepričan Meral. Edina "pluralnost" v Erdoganovi vladi je zato med "moškimi z brki proti moškim brez brkov."

Zadnje Erdoganove izjave so samo vrh ledene gore. Že novembra lani je na podoben način razburil javnost z izjavo, da ženske niso enakovredne moškim pri delu, ker je to v nasprotju z zakoni narave, prioriteta žensk pa bi morala biti predvsem materinstvo. "Ne moreš postaviti doječe ženske na enak položaj kot moškega, ki nima teh odgovornosti," je dejal v Carigradu na konferenci o pravicah žensk, na kateri je nastopila tudi njegova hči Sumeyye. "Ne moreš imeti žensk na istih delovnih mestih kot moške, kot so to imeli bivši komunistični režimi. Naj ji damo lopato in jo naženemo na delo? Ne moremo storiti tega. To je v nasprotju z njeno delikatno strukturo," je tedaj dejal Erdogan in dodal, da je "prava, islamska pot v življenju žensk je predvsem materinstvo", da pa "tega ne moreš razložiti feministkam, ker ne sprejemajo koncepta materinstva.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.