MLADINA Trgovina

Anže Tomić

29. 7. 2016  |  Mladina 30  |  Politika

Internetna nevtralnost?

Sodišče odpravilo prepoved ničelne tarife 

Upravno sodišče je odpravilo lansko odločbo, ki jo je Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije (AKOS) izdala mobilnim operaterjem in jim z njo prepovedala dajanje prednosti nekaterim storitvam na svojih omrežjih. Telekom (storitev za poslušanje glasbe Deezer) in Simobil (oblačna shramba Koofer/Hangar) namreč prenosa podatkov za nekatere storitve nista štela v zakupljeno kvoto, s tem pa sta kršila pravilo internetne nevtralnosti, ki veleva, da se vsi podatki na spletu obravnavajo enako.

Na kratki rok je ta poteza za uporabnike omenjenih storitev pozitivna. Ni pa prijazna do uporabnikov konkurenčnih storitev, kot sta na primer Apple Music za glasbo in Dropbox za shrambo. Tem se preneseni podatki odštevajo od zakupljene kvote. Tako so storitve, ki jih favorizira posamezni mobilni operater, v prednosti. Internetna nevtralnost pa zagotavlja, da se vsi podatki, ne glede na storitev, obravnavajo enako. Tako kot ni pomembno, za kaj doma uporabljamo elektriko, ko pride do naše napeljave. Elektroni, ki smo jih porabili za pralni stroj, in tisti, ki jih je porabil televizor, nas stanejo enako oziroma se poraba obojih pozna na računu.

Praksa, pri kateri se podatki ne štejejo v porabo, se imenuje ničelna tarifa (zero rating) in je bila v predlogu zakona o elektronskih komunikacijah jasneje opredeljena, a so to opredelitev v državnem zboru umaknili. Ostala je ohlapna definicija, ki ničelne tarife ne omenja in dopušča širok nabor razlag. Upravno sodišče je torej odločilo, da argumentacija agencije AKOS ni zadostna, in ji je zadevo vrnilo v ponovno odločanje. Kako se bo prepoved ničelne tarife udejanjila zdaj, je v rokah te agencije – pripraviti bo morala utemeljitve, ki jih bo sodišče sprejelo.

Internetni nevtralnosti je v Evropi nekaj časa kazalo dobro, a jo v zadnjem letu spodkopavajo ohlapne definicije praks, ki to nevtralnost kršijo. Takšne opredelitve so za zdaj v predlogu zakona o enotnem telekomunikacijskem trgu, ki ga pripravlja evropski parlament in nad katerim bo bdel evropski telekomunikacijski regulator Berec. Glede na opisano slovensko epizodo nas na evropski ravni čaka podobno iskanje »pravilnih« utemeljitev. Že to, da jih je treba iskati, evropski ravni čaka podobno iskanje »pravilnih« utemeljitev. Že to, da jih je treba iskati, evropski ravni čaka podobno iskanje »pravilni dobro.