IK

 |  Politika

Sodišče: Janšev tvit o odsluženih prostitutkah ima vse znake kaznivega dejanja

Zapis, ki ga je Društvo novinarjev Slovenije komentiralo, da je nizkoten celo za standarde njegovega avtorja.

Zapis, ki ga je Društvo novinarjev Slovenije komentiralo, da je nizkoten celo za standarde njegovega avtorja.
© Twitter

Senat celjskega okrožnega sodišča je zavrnil ugovor predsednika SDS Janeza Janše v zasebni kazenski tožbi, ki sta jo zoper njega vložili novinarki TV Slovenija Mojca Šetinc Pašek in Eugenija Carl. Obtožba, ki se nanaša na Janšev zapis o "odsluženih prostitutkah" na Twitterju, je tako pravnomočna in sojenje se lahko začne. Po mnenju senata Janša s tvitom ni prispeval k javni razpravi, temveč je bil tvit namenjen izključno napadu na čast in dobro ime tožnic. 

Janša se je branil, da sta novinarki javni osebi, ki morata prenesti večjo kritiko ter da je šlo za političen odgovor in provokacijo. Sodišče pa je v zavrnitvi ugovora ocenilo, da ima tvit vse zakonske znake kaznivega dejanja. Iz vsebine zapisa in predvsem načina izražanja so sodniki sklepali, da nima opraviti ne s političnim delovanjem ne z resno kritiko novinarskega dela.

Celoten tvit Janeza Janše se je glasil: "Na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C in Mojce PŠ. Eno za 30 EUR, drugo za 35 EUR #ZvodnikMilan." S tem se je odzval na objavo televizijskega prispevka novinarke Eugenije Carl o povečevanju nestrpnosti do tujcev in članstvu vidnih članov stranke SDS v tovrstnih skupinah na Facebooku. 

Janšev tvit je takrat obsodila tudi platforma za promocijo zaščite novinarstva in varnosti novinarjev, ki deluje v okviru Sveta Evrope, ter ga označila z najvišjo stopnjo pritiska na novinarje. S prvo oziroma najvišjo stopnjo pritiska na omenjeni spletni platformi označijo najhujše in najbolj škodljive napade na medijsko svobodo.

Na žaljivost Janševega zapisa je opozorilo tudi Društvo novinarjev Slovenije (DNS), ki je spomnilo, da so novinarke in novinarji v zadnjem času vse pogostejša tarča verbalnih napadov in drugih oblik pritiskov. V DNS so opozorili, da je bila izjava nizkotna celo za njihovega avtorja. Po mnenju društva je cilj takšnega zapisa novinarje prisiliti v samocenzuro in odvrniti od postavljanja pravih vprašanj. 

Obe novinarki sta zoper Janšo zaradi zapisa na družbenem omrežju Twitter vložili tudi odškodninsko tožbo, s katero vsaka zahteva po 10 tisoč evrov odškodnine.

Jagodni izbor Janševih tvitov o "medijski prostituciji" si lahko preberete na tej povezavi. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.