Marcel Štefančič jr.

28. 10. 2016  |  Mladina 43  |  Kultura  |  Film

Pr’Hostar

Pr’Hostar, 2016, Luka Marčetič

za -

Vstajniki.

Če bi hoteli tujcem preprečiti, da bi poceni pokupili Slovenijo, ne bi bilo treba vpoklicati Jamesa Bonda, ampak bi zadoščalo že, da bi vpoklicali Gorenjce. V komediji P r’Hostar, spin-offu spletne senzacije (prva epizoda ima milijon ogledov!), ki je stal manj kot polkilska gorenjka, namreč uslužbenci hotela Pr’Hostar – blesavi, nerodni, prostaški, ekscentrični, butalski Gorenjci, ki jih vodita dobro uigrana butec & butec (Dejan Krupić & Goran Hrvaćanin), da o impersonatorju Šugmanovega Vesota ((Haris Raković) niti ne govorim – sklenejo, da bodo sabotirali prodajo hotela in svojih delovnih mest. Sami se moramo znajti! Skupaj moramo držati! Le vkup, le vkup, uboga gmajna!

In zakaj so Gorenjci rojeni za obrambo Slovenije? Ker so skopuški, ker jih ob pogledu na Alpe mine, da bi hodili kam drugam (Bohinj se jim zdi ravno dovolj eksotičen), ker vedno zamudijo vse trende, ker najboljše vice vedno prihranijo zase, slavnim “gostom” iz Ljubljane (Magnifico, Hamo, Jure Robežnik, Miha Krajnik) pa ne pustijo, da bi jih zasenčili, ker se imajo na Gorenjskem za moške tudi ženske (trumpovsko “šlatanje” ženske je tam tehnično gejevski akt) in ker lahko Gorenjec – za razliko od Slovenca – postane vsakdo. Ne glede na spol, nacionalnost, raso in versko izpoved. Kar človeka utrdi. Jezusa pa lahko itak vedno podkupiš.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.