Vanja Pirc

20. 1. 2017  |  Mladina 3  |  Kultura

Najvišje priznanje

Nagrada Prešernovega sklada tudi v roke Tomaža Lavriča

Tomaž Lavrič

Tomaž Lavrič
© Borut Krajnc

»Bravo! Končno!« je bil prvi odziv v uredništvu Mladine, ko smo izvedeli, da bo eno od letošnjih nagrad Prešernovega sklada dobil naš cenjeni kolega Tomaž Lavrič. A le kako bi bil drugačen: Tomo, kot mu pravimo sodelavci, je tako izjemen ilustrator, karikaturist in stripar, da je bilo resnično le vprašanje časa, kdaj mu bo pozornost namenil tudi Prešernov sklad, organ, ki podeljuje najvišja priznanja Republike Slovenije za dosežke v umetnosti.

Resnici na ljubo je marsikdo pričakoval, da se bo to zgodilo že kdaj prej, saj Tomov obsežni opus z neverjetno hitrostjo raste že tri desetletja. V tem času se je uveljavil kot številka ena slovenskega stripa – pri čemer ne le da je izdal 30 stripovskih albumov, je tudi naš prvi in za zdaj edini stripovski avtor, preveden v tuje jezike, ter prvi in za zdaj edini, ki mu je uspel prodor na zahtevni in izbirčni evropski stripovski trg. Prav tako je eno ključnih imen slovenske ilustracije. Briljira zlasti v refleksiji aktualnega dogajanja in njegovim vsakotedenskim političnim komentarjem v Mladini, izrisanim v različnih slogih in zabeljenim z vsaj kančkom humorja, verjetno ni para niti v širšem prostoru.

Zato res: bravo! Končno!

Lavriču je nagrada pripadla za stripovske objave minulih dveh let in razstavi v Cankarjevem domu. Upajmo, da s svojim opusom nekoč seže tudi po »veliki« Prešernovi nagradi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.