Ivanka Trump in Jared Kushner

Ivanka Trump je s svojim možem na vrhuncu vpliva in moči. Par naj bi menda umirjal Donalda Trumpa in je zanj nepogrešljiv. Kako je lahko prišlo do tega?

Trumpova vnuka Arabella in Joseph, otroka Ivanke in Jareda, sta kitajskemu predsedniku deklamirala kitajsko pesem in zapela ljudsko pesem

Trumpova vnuka Arabella in Joseph, otroka Ivanke in Jareda, sta kitajskemu predsedniku deklamirala kitajsko pesem in zapela ljudsko pesem
© Profimedia

Med zgodbami, ki jih rada pripoveduje Ivanka Trump, da bi osvetlila odnos s svojim očetom, sodi tudi tista o kreditni kartici, ki jo je priskrbela polsestri Tiffany.

Kot se spominja, se je tik pred božičem 2008 Tiffany nanjo obrnila s »težavo«: potrebovala je višjo žepnino, ni pa vedela, kako naj to pove očetu. Donaldu Trumpu ni všeč, če ga kdo kar tako malo mimogrede prosi za več denarja, tudi če je to lastna hči.

Vendar je bilo več dobrih razlogov, zakaj bi ga lahko prosila za več denarja, ji je razložila Ivanka. Tiffany v nasprotju z drugimi sorojenci ni živela v New Yorku, temveč pri mami v Kaliforniji in zato tudi ni bila deležna »lepih daril brez pravega razloga«, ki jih Donald Trump poklanja svojim otrokom. To je bila krivica, ki jo je bilo treba popraviti.

Ivanka je prišla do sklepa, da bi bilo najbolje, če bi posredovala kar sama. »Odšla sem k očetu in mu predlagala, da bi Tiffany za božič lahko presenetil s kreditno kartico s skromnim limitom. In dejansko ji jo je res poklonil,« je zapisala Ivanka Trump v svojih spominih.

Pravzaprav se odtlej ni zelo veliko spremenilo. Ivanka je sicer zastavila kariero kot menedžerka in modna oblikovalka, s tremi otroki in možem Jaredom živi v Washingtonu in se je pred kratkim vselila v eno od pisarn v Beli hiši. A je kljub temu ostala očkova punčka s to majčkeno razliko, da je ati zdaj predsednik Združenih držav Amerike. Tako je 35-letna Ivanka trenutno najvplivnejša hči na svetu in morda celo najvplivnejša prva hči v zgodovini ZDA.

In očitno ima celo takšno moč, da očeta lahko prepriča v vojno. Njen brat Eric Trump je za britanski Independent povedal, da je njegov oče po kemičnem napadu v Siriji tudi zato ukazal povračilni udarec Asadovemu režimu, ker se je Ivanka na te grozote odzvala »s hudim besom in strtim srcem«. Eric je pojasnil: »Ivanka je mati treh otrok in ima vpliv. Prepričan sem, da mu je rekla: ’Poslušaj, to je res grozljivo.’«

Takoj po ameriškem napadu na sirsko zračno oporišče je Ivanka na Twitterju zapisala: »Ponosna na očeta, da ne odobrava tega grozljivega zločina proti človeštvu.« Zveni skoraj kot: Poglejte, kaj lahko dosežem.

Ivanki mojstrsko uspeva očeta predstaviti kot idola, hkrati pa sebe defi nirati kot neodvisno osebo, ločeno od njega, pa ga kljub temu hvaliti. Lani je na veliko presenečenje vseh izjavila, da je njen oče feminist.

Moteče je, da se pri Ivanki uradne naloge in zasebno življenje prepletajo in niso zamejeni. Na njenem profilu na Instagramu fotografije z rojstnih dni otrok sledijo fotografijam, na katerih je ob kitajskem predsedniškem paru. Pri njej ni meje med družino in svetovno politiko, vse je eno in voajerizmu ameriške javnosti streže tako spretno kot hči katere od evropskih kraljevskih družin.

Z možem Jaredom, 36-letnim nepremičninskim magnatom z nedolžnim obrazom in izklesanim trebuhom, je v preteklih mesecih korak za korakom prodirala v notranji krog oblasti, v osrčje še vedno kaotične Trumpove vlade. Ivanka je pred nekaj tedni zasedla položaj očetove uradne, vendar neplačane svetovalke v Beli hiši. Hkrati se njen mož vse pogosteje pojavlja kot najpomembnejši predsednikov svetovalec.

Jared Kushner ima portfelj, ki bi ga lahko obvladal le nadčlovek. V New York Timesu so ga poimenovali Super Jared. Po svetu potuje kot nekakšen zunanji minister v senci, v Iraku se je sestal s premierom in se v neprebojnem jopiču čez tesno krojenim suknjičem fotografiral z ameriškimi vojaki v boju proti Islamski državi. Pripravil je obisk kitajskega predsednika Xi Jinpinga v ZDA in dobil nalogo, da poskrbi za mir med Izraelci in Palestinci. Poleg tega naj bi reformiral kazensko pravo, preobrazil javno upravo, uredil primerno oskrbo vojnih veteranov in se poleg tega bojeval še proti epidemiji opioidov v več ameriških zveznih državah.

Takšno kopičenje uradnih zadolžitev v družinskem krogu sicer poznamo predvsem pri avtokratskih režimih v srednji Aziji. Zakonski par, ki se je doslej ubadal predvsem z nepremičninami in zabavami newyorške družbe, zdaj igra osrednjo vlogo v vladi. Ivanka Trump in Jared Kushner nista bila izvoljena na položaj, nista člana katere od strank in nimata izkušenj s političnimi dnevnimi posli, če se milo izrazimo. In oba bi zaradi svojega položaja v vladi imela tudi srednjeročne poslovne koristi.

To, da imata v Beli hiši nenadoma tako velik vpliv, ni le sporno, temveč tudi ustavno vprašljivo. Ob vzponu zakonskega para Trump-Kushner ne gre drugače, kot da podvomimo, ali demokratične varovalke res delujejo. Hkrati par predsednikove kritike spravlja v zapleten položaj: naj bodo obema pravzaprav hvaležni, da imajo koristi od nepotizma, ker na Trumpa delujeta umirjevalno? In kje je bil potemtakem ta domnevno pozitivni vpliv, ko je predsednik sprejel prepoved vstopa v državo državljanom muslimanskih držav in ko je skušal milijonom Američanov ukiniti zdravstveno zavarovanje?

Državni sekretarji in vodje oddelkov zdaj trkajo na vrata predsednikovega zeta in skušajo preprečiti najbolj brutalne ukrepe.

Zakonski par Ivanka in Jared prihaja iz okolja, ki je blizu demokratom in v obeh zato vidi izdajalca – onadva pa mu hočeta nakazati, da pravzaprav vendarle sodita med dobre.

V brutalnem skeču humoristične oddaje Saturday Night Live je pred nekaj tedni Scarlett Johansson nastopila kot Ivanka Trump in predstavila parfum z imenom Complicit (Sokrivec). Ivanka Trump je nato v nekem intervjuju užaljeno povedala, da je hotela biti le sila na strani dobrih in imeti ugoden vpliv. Vmešala naj bi se pri vprašanjih, ki se ji zdijo pomembna. Sporočilo te izjave je bilo, naj ji ljudje zaupajo.

Eden od Ivankinih prijateljev je za revijo Vogue povedal, da tista polovica ZDA, ki sovraži Trumpa, obožuje Ivanko. Bila naj bi ena od dobrih Trumpovih in ženska, ki očeta spravlja k pameti. Norega absolutnega vladarja lahko kroti le njegova dobrosrčna hči. Zveni skoraj kot pravljica. Vendar del Američanov v paru dejansko vidi upanje, da vse skupaj ne bo tako hudo, kot se bojijo. Ta videz civiliziranosti in reda je točno tisto, kar Trump potrebuje ta trenutek.

Z izjemo nekaj prijaznih komentarjev po posredovanju v Siriji si katastrofalni tedni kar sledijo. Propadla zdravstvena reforma, preiskave o ruskih povezavah njegove predvolilne ekipe, vsi odstopi, odpuščanja in škandali – skoraj ni dneva brez groznih novic iz Washingtona.

Z vzponom Ivanke in Jareda v zadnjih tednih je povezan tudi zaton bogatih gorečnikov. Med omajane in utišane štejejo Trumpov glavni strateg Stephen Bannon, nekdanji varnostni svetovalec Michael Flynn in tiskovna predstavnica Kellyanne Conway, ki je nazadnje trdila, da je Obama Trumpu prisluškoval prek mikrovalovnih pečic.

Med Jaredom Kushnerjem in Stephenom Bannonom zadnje tedne vlada odkrita napetost. Gre za več kot le spopad med alfa samcema, gre za pomembnejša vprašanja, gre za organizacijo Trumpovega predsedovanja. Bannon velja za arhitekta strategije America First, ki je Trumpu prinesla zmago in je bila osredotočena predvsem na razočarane svetlopolte Američane: njeno bistvo je nasprotovanje priseljevanju, globalizaciji in vojaškemu vmešavanju drugod po svetu ter zagovarjanje gospodarskega protekcionizma. Krog okrog Ivanke in Jareda pa ne verjame v osamo in ne nasprotuje angažiranju ZDA po svetu, prav tako je bolj naklonjen svobodni trgovini. V Bannonovem taboru veljajo za »globalizatorje«, ki hočejo izdati Trumpove volivce.

Vse več je znamenj, da bi Kushnerjevo krilo lahko že v kratkem premagalo Bannonovo. Najprej so glavnega stratega odstranili iz vodstva državnega varnostnega sveta. Tudi vojaški napad na Asada je bil zanj poraz. Predsednik je tako v intervjuju za New York Post povedal, da mu je Steve seveda simpatičen, a da se je v resnici ekipi pridružil šele precej pozno med predvolilnim bojem. To ni zvenelo kot navdušena podpora.

Na Trumpovem seznamu osebnih vrednot je na prvem mestu družina, na drugem pa pripadnost. Trump rad nagradi ljudi, ki od nekdaj držijo z njim. A družina je vedno nad vsem.

Prav družina je bila tudi tista, ki je pred dvema tednoma nastopila v velikem slogu, ko je Trump v svojem golfskem klubu na Floridi gostil kitajskega kolega Xija. Trumpova vnuka Arabella in Joseph, otroka Ivanke in Jareda, sta nastopila kot na družinskem slavju. Imela sta čast, da sta kitajskemu predsedniku deklamirala kitajsko pesem in zapela ljudsko pesem. Xi je bil prisiljen ploskati. Ob tem je bilo marsikomu nerodno namesto Trumpovih. Svetovalec, ki je kitajskemu predsedniku med obedom sedel najbliže, je bil, mimogrede, Jared Kushner. Xiju je morala biti njegova vloga precej domača: na Kitajskem otroci vplivnežev uživajo privilegije, o katerih navadni smrtniki lahko samo sanjajo.

Ko se je Kushner s kitajskimi diplomati dogovarjal za obisk kitajskega predsednika, so se njegovi ekonomski interesi nevarno prekrivali s političnimi.

Trump ima hčerko rad v bližini, sploh v zmagoslavnih trenutkih. Stoji lahko poleg njega ob priložnostih, ki so pri drugih politikih običajno rezervirane za žene. Tako je bilo ob pomembnih govorih, na primer na večer izvolitve, in na banketu po njegovi prisegi. Če je Ivankina bližina očetu med uradnimi nastopi merilo za pomembnost, je ona dejanska prva dama, ne Melania.

Ivanki mojstrsko uspeva očeta predstaviti kot idola, hkrati pa sebe definirati kot neodvisno osebo, ločeno od njega, pa ga kljub temu hvaliti. Lani je na veliko presenečenje vseh izjavila, da je njen oče feminist. Govorila je o moškem, ki se redno podcenjevalno izraža o ženskah v svoji bližini, ki so ga večkrat prijavili zaradi spolnega nadlegovanja in se hvali s tem, da ženske grabi za mednožje, ker se mu tako pač zahoče. Trumpov vzdevek bi lahko bil Grabilec mednožij.

Ivanka je takšne očetove spodrsljaje sicer obsojala kot »nedvomno neprimerne in žaljive«, hkrati pa se je postavila zanj: »Najbolj me tolaži to, da vem, kakšen je v resnici moj oče.« Spretno igra dvojno igro. Po eni strani privrženo potrjuje patriarha, po drugi strani pa priznava njegove šibkosti, tako osebne kot politične. Iz tega je naredila lastno blagovno znamko in zaradi tega je menda tako nepogrešljiva.

Ne dogaja se prvič v zgodovini ZDA, da bi predsednikova hči imela več kot le reprezentativno vlogo. Alice Lee Roosevelt Longworth, najstarejša hči Theodorja Roosevelta, se je poročila s poslancem in poznejšim predsednikom predstavniškega doma. Že zato je imela višji položaj od sester. Alice ni le stala poleg očeta, ko je na primer v skladu s tradicijo na zahvalni praznik pomilostil purana. Z njim je tudi potovala v tujino in bila vodja diplomatskih odprav na Kitajsko, v Korejo, na Japonsko in Filipine. Ni le predstavljala očeta, temveč je soustvarjala politiko.

Tudi Julie, hči Richarda Nixona, je bila več kot le statistka v popolni družini. Na koncu Nixonovega mandata med afero Watergate je očeta branila pred očitki, da laže. Bila je ženska na njegovi strani in mu je do zadnjega skušala prihraniti odstop.

A verjetno nobena od hčera ni tako neprikrito in navdušeno vplivala na predsednika kot Ivanka Trump. Med predvolilnim bojem je prosila očeta, naj se zavzame za boljše predšolsko varstvo in daljši starševski dopust. »Ati, ati, to moramo nujno storiti,« je moledovala. Trump je popustil hčeri, čeprav to ni bilo v skladu z njegovim načrtom, da bo zmanjšal porabo države in znižal davke.

Ivanka in Jared se trudita, da bi kljub bogastvu zbujala vtis razmeroma običajne družine z razmeroma običajnimi težavami. Ivanka rada našteva, v katerih državah je vse bila v svojem kratkem življenju in da tam ni samo zaradi sklepanja poslov, temveč rada zaide tudi v restavracije, kjer ne strežejo ameriških jedi. V tem se razlikuje od očeta, je napisala, podobno kot Trumpova druga žena Ivana, njena mama, s katero naj bi prepotovala pol sveta. Tako je dojela, da je svet poln »zanimivih, zavzetih in neverjetno dinamičnih ljudi«, predvsem pa ljudi, ki še nikoli niso bili v kateri od zgradb njenega očeta.

Jared Kushner po svetu potuje kot nekakšen zunanji minister v senci, v Iraku se je v neprebojnem jjooppiiččuu  ččeezz  tteessnnoo  krojenim suknjičem fotografi ral z ameriškimi vvoojjaakkii  vv  bboojjuu  pprroottii  Islamski državi.

Jared Kushner po svetu potuje kot nekakšen zunanji minister v senci, v Iraku se je v neprebojnem jopiču čez tesno krojenim suknjičem fotografi ral z ameriškimi vojaki v boju proti Islamski državi.
© Profimedia

»Moj oče je bolj zapečkarski,« je priznala Ivanka Trump. Če bi bilo po njegovem, bi le izjemoma zapustil New York. »Popoln večer po njegovem okusu je, da v svojem stanovanju gleda nogomet.« Celo na potovanjih želi biti v znanem okolju, zato najraje stanuje v svojih hotelih, Mar-a-Lago na Palm Beachu ali Golf hotelu v New Yorku in New Jerseyju. Ko Trump obeduje, ima na krožniku steak s krompirčkom, zraven pa lahko kolo z ledenimi kockami.

Ni čisto jasno, kaj si Donald Trump misli o svojem zetu Jaredu Kushnerju, ki je tako zelo drugačen od njega. A očitno ga je sprejel. Trump v Jaredu ne vidi toliko tekmeca kot ambicioznega mladeniča, ki skuša mojstra, torej njega, dohiteti v nepremičninskih poslih. Kushner je za svoj nebotičnik na Peti aveniji sicer plačal več kot njegov tast za svoj stolp, vendar je Jaredov nebotičnik za dobrih 55 metrov nižji.

»Jared je pameten in dober fant,« pravi Trump. »Ljudje, ki ga poznajo, vedo, da ima veliko dobrih lastnosti. Mislim, da je lahko zelo koristen.« Kushner bedi nad tem, kdo je pripuščen k predsedniku, komu bo prisluhnil in komu ne. Pol Washingtona se trudi, da bi pridobil njegovo pozornost, in zato ima brezmejno moč. Njegova zgodba je pripoved mladeniča, ki se mora nenehno bojevati, da ostane na vrhu.

Zaznamovali so ga trije težki dogodki: zaporna kazen njegovega očeta, finančna kriza in srečanje z Donaldom Trumpom.

Kushner se je rodil v New Jerseyju kot sin nepremičninskega podjetnika. Družina se je politično angažirala toliko, da je nakazovala visoke zneske za demokratske kandidate. Kushnerjev oče Charlie je stranki daroval vsaj poldrugi milijon dolarjev, med drugim tudi Hillary Clinton, in je bil tik pred tem, da tudi sam stopi v politiko. A nato ga je doletela finančna afera.

Charliejev starejši brat mu je na začetku stoletja očital slabo upravljanje. Hkrati ga je nekdanji računovodja prijavil, ker nakazila stranki niso izvirala iz Kushnerjevega zasebnega premoženja, temveč z računa podjetja. Charlie je domneval, da je njegova sestra sodelovala s preiskovalci. Iz maščevanja je njenemu možu podtaknil prostitutko in ji nato poslal obremenilne fotografije. Še Sopranovi bi se lahko skrili pred njimi. Na koncu so Charlieja obsodili na dve leti zapora.

Jared je ves čas očetu stal ob strani. Dogodki so družino povezali in Kushnerjevi so se imeli za žrtve. To je bilo prvo, česar se je naučil Jared: družina je na prvem mestu.

Drugi nauk po finančni krizi se je glasil: trdo delaj, pa se boš spet prebil navzgor.

Nikoli ni imel denarnih skrbi in že v času študija na Harvardu je služil milijone z nepremičninskimi posli. Tovariši ga opisujejo kot prijaznega, čeprav nekoliko togega tipa, ki je raje nosil srajce kot majice in se izogibal zabavam. Po študiju se je preselil v New York.

Kushner je v svoji želji, da bi bil kot gradbeni podjetnik priznan v družbi, želel navzgor, a ne med bogate, temveč med lepe in zvite. Že takrat je izpadlo prikupno staromodno, da si je Jared za deset milijonov dolarjev kupil časopis, s katerim naj bi lažje dosegel svoj cilj. To je bil ugleden, nenavaden in rahlo gizdalinski New York Observer.

Ivanko je spoznal prek znanca. Po šepavem začetku in začasnem razhodu jo je prepričal, da je prestopila v judovsko vero in se poročila z njim. Med njune prijatelje sodijo medijski mogotec Rupert Murdoch in njegova nekdanja žena Wendi Deng, pa tudi Clintonova hči Chelsea in njen mož.

Kushner je med Trumpovo predvolilno kampanjo, ki je bila na začetku povsem zmedena in brezglava, razvil zamisli za davčno reformo in boljše trgovinske sporazume. Postopoma se je prebil navzgor, dokler nazadnje ni vodil velikega podatkovnega centra s stotimi sodelavci, kjer so pripravili kampanjo na Facebooku, snemali videe in rekrutirali pomočnike. Kushner je postal glava kampanje. »Vprašal sem se: ’Kako lahko Trumpovo sporočilo za čim nižjo ceno prenesem do poslušalcev?’« je razložil Kushner.

Od volilne zmage z Ivanko in otroki živi v Washingtonu v premožni četrti Kalorama nedaleč od Baracka in Michelle Obama. A v prestolnici so nenadoma začeli osvetljevati Kushnerjevo preteklost. Pokazalo se je, da so se za njegov nebotičnik zanimali kitajski vlagatelji. Ko se je Kushner s kitajskimi diplomati dogovarjal za obisk kitajskega predsednika, so se njegovi ekonomski interesi nevarno prekrivali s političnimi.

Stephen Bannon ima še vedno svoje prostore v Beli hiši. Moški s temačnimi zamislimi se bojujejo za svoj prostor na dvoru.

Prepletanje posla in politike bi mu lahko povzročilo težave. Poleg tega preiskujejo tudi njegove stike z Rusijo. Decembra se je sestal z ruskim veleposlanikom in vodjem državne ruske banke za zunanje gospodarske zadeve, ki so jo prizadele sankcije. Senatna komisija za tajne službe, ki preiskuje ruski vpliv na ameriške volitve, hoče Kushnerja zaslišati o tej zadevi.

Vse to doslej ni moglo zaustaviti stopnjevanja njegovega vpliva. Kdor danes hoče nekaj doseči v vladi, se mora pogovoriti s Kushnerjem. Mesece dolgo je skrivaj gradil mostove do domnevnih nasprotnikov, do Kitajcev pa mehiškega zunanjega ministra. Lobisti, tuji veleposlaniki, premieri in podjetniki vedo, da je on kanal, po katerem se pride do Bele hiše. Je amortizer vlade, diplomat, tisti, ki tiho vleče niti iz ozadja. Kushnerjeva naloga, da bi z novim uradom za ameriške inovacije posegel v upravo, mu na ministrstvih daje veliko moč. Trump je napovedal, da bo prirezal proračune številnih ministrstev; Kushner naj bi prenovil državno upravo, in sicer naj bi jo predvsem zmanjšal in pripomogel k njeni večji učinkovitosti. Državni sekretarji in vodje oddelkov zdaj trkajo na vrata predsednikovega zeta in skušajo preprečiti najbolj brutalne ukrepe.

Poleg tega je Kushner navezal stike z vodji velikih podjetij, na primer s Timom Cookom iz Appla, Ginnijem Romettyjem iz IBM in Teslovim vodjem Elonom Muskom. Ti naj bi mu s svojimi zamislimi pomagali pri veliki prenovi. Kushner je za zdaj naredil malo napak in odzivi iz gospodarstva so bili doslej pretežno ugodni.

Ko se je nemška kanclerka Angela Merkel sestala z Donaldom Trumpom, je za mizo v kabinetu sedela poleg Ivanke Trump. Na fotografijah, ki so nastale ob tem dogodku, Merklova ni bila videti pretirano zadovoljna s sedežnim redom. A med pogovori v zakulisju so sodelavci Merklove nazadnje povedali, da je Ivanka delovala bolj osredotočeno in je bila bolje pripravljena kot predsednik.

Ni si težko predstavljati, da Ivanka in Jared kot nekakšna prestolonaslednika dajeta svoj pečat Trumpovemu mandatu. Mogoče bi lahko pomagala razstrupiti Trumpovo ime kot blagovno znamko. A starešina je še vedno predsednik, ne onadva. On je tisti, ki je po državi potoval kot sovražnik muslimanov, graditelj zidov in bolesten lažnivec ter podpihoval zamere in rasizem volivcev. Tega glamurozni par ne more zakriti.

In vsaj trenutno so tu še vedno ideologi, Stephen Bannon ima še vedno svoje prostore v Beli hiši. Moški s temačnimi zamislimi se bojujejo za svoj prostor na dvoru. Bannon je pred kratkim izjavil, da ima rad spodobno streljanje.

Spor med obema taboroma se je v preteklih tednih tako izrodil, da je Trump Bannona in Kushnerja glasno opozoril, naj začneta shajati drug z drugim. A če jima to ne bo uspelo, lahko pravzaprav odpusti le enega od petelinov. Kajti drugi je družinski član.

© 2017 Der Spiegel

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.