Marcel Štefančič jr.

30. 6. 2017  |  Mladina 26  |  Kultura  |  Film

All Eyez On Me: Legenda o Tupacu Shakurju

All Eyez on Me, 2017, Benny Boom

zadržan +

Smrt v Vegasu.

Film All Eyez On Me – biografija Tupaca Shakurja (Demetrius Shipp Jr), »gangsta rapperja«, ameriškega Hamleta, ki so ga umorili leta 1996 in ki je do svoje smrti pri petindvajsetih posnel sedem plošč, več kot 500 štiklov in trumo filmov, – je dolgo prihajal, zato toliko bolj preseneča, da deluje tako wikipedično. Brez kakšnega posebnega smisla za humor se giblje od podatka do podatka, ki pelje do novega podatka, ta pa spet do novega – in tudi ljudje, ki so tako ali drugače formirali Tupaca (aktivistična mati, »črna panterka«, Jada Pinkett, Digital Underground, Dr. Dre, Suge Knight, Death Row Records, Snoop Dogg, The Notorious B.I.G. ipd.), so videti le kot podatki. Včasih koga, ki je bil za Tupaca zelo pomemben, izpusti (kje so MC Breed, Spice 1 in D.O.C.?). Včasih pa koga, ki ga Tupac sploh ni poznal, doda (iPhone).

In medtem ko lovi njegovo šekspirjansko odisejado med grehi (»posilstvo«) in odrešitvami (Keep Ya Head Up), med slavo in podzemljem, med gibanjem, ki ga je hotel voditi, in trgom, ki je od njega terjal prilagoditev, med rasizmom, socialno smrtjo črncev in ameriškim imperializmom, ki jim je napovedal vojno, in gangsterskimi vojnami, ki so ga stale življenja, dela vse, da bi bil čim bolj tekoč, kar pa je ironično – Tupacovo življenje je bilo zelo netekoče. Legenda o Tupacu Shakurju, ki bi jo lahko vrteli na triple-billu s filmoma Straight Outta Compton in Notorious, je le še en neradikalen film o radikalnem artistu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.