MLADINA Trgovina

Borut Mekina

28. 7. 2017  |  Mladina 30  |  Politika

Borci za prepoved nacističnih simbolov

Z zakonom proti neonacizmu in kolaboraciji

Nacistične zastave na Bolhi

Nacistične zastave na Bolhi

Zveza združenj borcev (ZZB NOB) predlaga, da bi tudi v Sloveniji sprejeli zakon, s katerim bi prepovedali nošenje nacističnih in fašističnih simbolov ter delovanje skrajnih skupin, katerih privrženci danes nosijo uniforme nekdanjih pomagačev nacistične Nemčije. Pobudo, ki jo je nedavno sprejelo predsedstvo združenja, je dal član predsedstva Marjan Križman. Ta pravi, da smo v Sloveniji že »priča odkritemu nošenju simbolov in gesel fašizma in nacizma ter uniform, ki so jih nosili zapriseženi sodelavci nacistov … Zanimivo dejstvo pri tem je, da sta nacizem in fašizem v državah, od koder izvirata, to je predvsem v Nemčiji in Italiji, z zakonom prepovedana.« Ne pa v Sloveniji, kjer sta bila tako kruta, da si verjetno nihče v preteklosti ni zamišljal, da bi lahko postali ti simboli tukaj tako »priljubljeni«. A očitno je spomin na drugo svetovno vojno že zbledel.

Prejšnji teden smo v Mladini poročali o incidentu sredi Ljubljane, ko so trije mladi na Poljanski cesti na balkon večstanovanjske hiše obesili nacistično zastavo. To je bil sicer zgolj eden od podobnih incidentov v zadnjem času. Poslopje najstarejšega narodnega doma na Slovenskem, kjer deluje umetniški kolektiv, ki med drugim zbira pomoč za begunce, je bil lani dvakrat tarča mazaških akcij. Prvič so neznanci pred dom odvrgli molotovko, drugič so ga porisali s kljukastimi križi. Lani so neznanci s kljukastimi križi popisali Štepanjsko naselje, predlani jo je skupila Idrija. Še več je bilo v zadnjem obdobju razkazovanja nacističnih znakov na nogometnih tekmah. Združenje evropskih nogometnih zvez UEFA je zaradi razkazovanja neonacističnih simbolov leta 2015 kaznovalo nogometni klub NK Maribor, kjer so se na odločitev pritožili, češ da je bil simbol majhen. Isto leto so navijači nogometnega kluba Olimpija mahali s t. i. slovansko svastiko, leto prej je na tekmi Slovenija – Argentina zavihrala ogromna domobranska zastava …

Za zaostritev protifašistične zakonodaje se ravnokar odločajo tudi v Italiji. Italija je že leta 1952 kriminalizirala poveličevanje fašizma in širjenje fašistične propagande, leta 1993 pa prepovedala tudi kretnje, dejanja in gesla, povezane s fašistično in drugimi diskriminatornimi ideologijami. Zaradi novih izpadov je Demokratska stranka nekdanjega premiera Mattea Renzija ta mesec v spodnjem domu italijanskega parlamenta predlagala zakon, ki prepoveduje vse oblike fašističnega izražanja in ravnanja. Po predlogu naj bi prepovedali vsakršno javno razkazovanje fašističnih simbolov, tudi proizvodnjo in prodajo teh. V Sloveniji recimo posamezniki celo sami izdelujejo nacistične zastave, ki jih potem prodajajo kot »replike« zainteresiranim »zbirateljem« za nekaj deset evrov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.