MLADINA Trgovina

Igor Jurekovič

25. 8. 2017  |  Mladina 34  |  Družba

Google proti socializmu

Progresivne spletne strani ujete v boj proti lažnim novicam

Google je spomladi napovedal, da bo za preprečitev širjenja lažnih novic priredil način iskanja. Uporabniki naj bi imeli možnost sumljive novice in spletne strani označiti in jih dati pod drobnogled. Za zlonamerna ali zavajajoča lahko označimo različna iskalna gesla, ki nam jih Google samodejno ponudi pri vnašanju iskalnega niza.

Poleg tega je Google brskalnik spremenil tako, da bo omejil rezultate iskanja, da bo med njimi čim manj »nizkokakovostnih spletnih strani«. Dodatno je želel blokirati še »žaljive vsebine in na površje spraviti bolj informativne vsebine«. Vprašanje pa je, kdo presoja, katere spletne strani so nizkokakovostne in kakšna vsebina naj bi Google opozorila, da jo mora osamiti.

Spremenjeni algoritmi in aktivni uporabniki Googla za zaupanja nevredne niso označili zgolj skrajno desnih spletnih strani. Zadnji podatki socialističnih, progresivnih spletnih strani kažejo 45-odstotno zmanjšanje števila obiskov, povezanih z brskalnikom Google. Na straneh, ki so najbolj na udaru, so opazili celo do dvetretjinsko zmanjšanje števila obiskov – World Socialst Web Site je obiskalo 67 odstotkov manj ljudi kot v obdobju, ko Google še ni prilagodil brskalnika. Aprila je imela 12 let stara stran več kot 900 tisoč obiskovalcev. Obisk strani alternet.net se je zmanjšal za 63 odstotkov, stran democracynow. org si je ogledalo 40 odstotkov manj ljudi, 20 odstotkov manjši pa je tudi obisk strani theintercept.com.

Na spletni strani trdijo, da je število obiskov eksponentno naraščalo od izvolitve predsednika Donalda Trumpa, vrhunec pa doseglo aprila letos, ko je Google začel boj proti lažnim novicam. Hkrati so opazili, da se pri iskalnih nizih, ki so praviloma dali največ rezultatov – socializem, marksizem in trockizem –, sedaj prikaže najmanj zadetkov.

Omejen pa ni zgolj dostop do strani v Združenih državah Amerike. O zmanjšanju števila obiskov na podlagi iskanja z Googlovim brskalnikom poročajo tudi iz Velike Britanije. Leve, progresivne strani, kot so EvolvePolitics, The Canary in Skwawbox, prav tako poročajo o skoraj za polovico zmanjšanem številu obiskov v zadnjih mesecih.

Eden izmed urednikov medijske platforme EvolvePolitics David North je zapisal, da »v času splošnega nezaupanja v ustaljene medije Google izkorišča svoj monopolni položaj, da omejuje dostopanje do širokega spektra novic in analiz«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.