MLADINA Trgovina

Bernard Nežmah

1. 9. 2017  |  Mladina 35  |  Kultura  |  Knjiga

Renata Salecl: Tek na mestu

Mladinska knjiga, Ljubljana 2017, 24,94 €

+ + + + +

Katere ideje poganjajo naš vsakdanjik?

Serija malce preoblikovanih kolumn, ki jih je filozofinja objavljala v Sobotni prilogi Dela. Natančneje – esejev. Saj so stkani skozi miselne obrate, ki razgradijo samoumevnosti v delce absurdov in prepoznanih manipulacij. Vzemimo himno jemanja vitaminov in prehranskih dodatkov, ki ji zoperstavi dejstvo, da se v ZDA 20 tisoč ljudi na leto znajde na urgenci prav zaradi uživanja teh »čudežnih« substanc. Renata Salecl akademske polemike vešče prevede v laični jezik, a ne z namenom dociranja, temveč kot orodje, s katerim misli moderna verovanja. O prehranjevanju, delu, lenobi, revščini, čiščenju telesa in odnosov, vlogi kocke pri odločitvah, užitka v transgresiji et cetera. A striktno skozi perspektive dominantnih idej, ki jih bo vešče ironizirala in kazala njihov nesmisel (gluten, pesticidi, prehranska industrija, neverodostojni napisi na vrečkicah hrane, tabletomanija), ne bo pa zavzela enostavnega gledišča, da je najzanesljivejša pot do zdrave hrane, da jo pač sam pridelaš.

V postopku pisanja avtorica ne postavlja trditev kot dokse, ampak jih izpeljuje, argumentira, obrne na glavo, kdaj tudi simplificira, denimo v lahkotnosti enačenja strahu pod komunizmom in kapitalizmom. Vendar tudi recimo vprašljive prioritete, za katere se odloča, obilno podkrepi z evidencami in paralelami. Običajno v svoja polja obdelave vključi reference na knjige, ki so več kot le citatni belež, saj zna z njimi tako navdušiti, da utegne bralec imenovano čtivo kupiti in ga prebrati v integralni verziji.

Knjiga, ki prestavi žanr kolumne iz polja zabavanja, šokiranja in osebnih prigod na raven razmišljanja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.