MLADINA Trgovina

Marjan Horvat

1. 9. 2017  |  Mladina 35  |  Politika

»Le posamezni primeri«?

Rasistične izjave avstrijskih svobodnjakov 

Duh rasizma, ki ga je gojil pokojni Jörg Haider (na fotografiji), je še vedno živ

Duh rasizma, ki ga je gojil pokojni Jörg Haider (na fotografiji), je še vedno živ
© Arhiv Mladine

Medtem ko so se v lanskem decembru skrajno desni avstrijski svobodnjaki (FPÖ) veselili 35-odstotne podpore v javnomnenjskih anketah in gladke zmage na jesenskih parlamentarnih volitvah, so do danes – mesec in pol pred volitvami – izgubili deset odstotnih točk. S 27 odstotki glasov podpore zdaj vodijo socialni demokrati (SPÖ), na drugem mestu je s 24 odstotki ljudska stranka (ÖVP), FPÖ pa trenutno podpira 20 odstotkov vprašanih. A do 15. oktobra se lahko razmerja med političnimi strankami korenito zasukajo …

Da bi politične stranke, potencialne koalicijske partnerke FPÖ, nazorno opozorili na pravo naravo svobodnjaške stranke, je odbor Mauthausen Komitee, ki že vrsto let opozarja na primere neonacistične, antisemitske, protimanjšinske, protibegunske in protiislamistične miselnosti v Avstriji, pripravil brošuro z naslovom Le posamezni primeri: FPÖ in desni ekstremizem. V njej so (i) zbrali 60 skrajno desnih izjav članov svobodnjaške stranke, tiste, ki so od leta 2013 najbolj odmevale v avstrijskem tisku in na družbenih medijih in na kakršne bi bil ponosen tudi ustanovitelj in dolgoletni vodja svobodnjaške stranke Jörg Haider.

Med izbranimi je kopica nestrpnih izjav predsednika stranke, Heinza-Christiana Stracheja, a tudi izjav lokalnih funkcionarjev stranke. Med njimi je denimo okrajni glavar Rudolf Fischer, ki na svojem Facebook profilu že dolgo zmerja homoseksualce in priseljence, ustvarjalci brošure pa so izbrali še eno njegovo življenjsko »modrost«: »Ljudje so kot banane. Nihče ne mara črnih!« Brošura prav tako opozarja, da je članica stranke s Tirolske, Hildegard Schwaiger, administratorka Facebook profila »Ustavimo begunski val – tudi na Tirolskem«.

Koroški Slovenci so pozorni zlasti na izjave Andreasa Mölzerja, koroškega Avstrijca, nekdanjega Haiderjevega svetovalca za kulturo, kasneje evropskega poslanca in zdaj urednika tednika Zur Zeit. Mölzer kot generalni tajnik koroške konsenzne skupine (na slovenski strani jo zastopa predsednik koroške Zveze slovenskih organizacij dr. Marjan Šturm) pogosto obišče Slovenijo. Odbor je za brošuro izbral njegovo primerjavo Evropske unije s »tretjim rajhom« in svarilo, da EU postaja »konglomerat črncev«.

Odbor Mauthausen je poslal brošuro vsem političnim strankam v Avstriji. »Da se ne bodo mogle sprenevedati, če bo katera izmed njih vstopila v koalicijo s FPÖ,« je za Epoch Times dejal predsednik Odbora Willi Mernyi. V pogovoru za dunajski spletni portal Israelitische Kultusgemeide je Mernyi še pojasnil, da zbrani primeri še zdaleč »niso popoln seznam rasističnih izjav funkcionarjev stranke. Izbrali smo najbolj odmevne, o katerih so pisali mediji.« Sicer pa je v sklepu brošure opozorilo, da so »skrajno desne izjave stalnica v FPÖ«.

Na podlagi analiz izjav funkcionarjev FPÖ pa avtorji brošure ugotavljajo, da se ta stranka zavzema za »omejitev človekovih pravic«, »žali ljudi, ki mislijo drugače«, »z rasističnimi izjavami nasprotuje beguncem in manjšinam«, »koketira z antisemitizmom« in »je blizu nacistični ideologiji«.

Generalni sekretar FPÖ Herbert Kickl je Odbor seveda že obtožil »umazane kampanje«, ki naj bi jo vodila avstrijska socialnodemokratska stranka.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.