MLADINA Trgovina

Urša Marn

1. 9. 2017  |  Mladina 35  |  Politika

Najdaljši most

Celjski župan bi zgradil viseči most nad Savinjo 

Neredki slovenski župani so nagnjeni k ekscesom. Zdi se jim, da je edini način za privabljanje trum turistov postavitev fantazijskega projekta, ki nima nič skupnega z regionalno identiteto. V času pred lokalnimi volitvami se ta nagnjenost županov še stopnjuje in doživljamo inflacijo megalomanskih zamisli.

Koprski župan Boris Popovič je tako pred leti sanjaril o postaviti razglednega stolpa, ki bi bil celo višji od 300-metrskega Eifflovega stolpa v Parizu, lendavskemu županu Antonu Balažku pa je kljub zgražanju arhitekturne stroke celo uspelo zgraditi več kot 50 metrov visok in skoraj 1,8 milijona evrov vreden razgledni stolp sredi Lendavskih goric. Ker so prihodnje leto lokalne volitve, se je zdaj opogumil še celjski župan Bojan Šrot. Maja, na praznik mestne občine volitve, se je zdaj opogumil še celjski župan Bojan Šrot. Maja, na praznik mestne občine volitve, se je zdaj opogumil še celjski župan Celje, je napovedal gradnjo visečega mostu, ki bi segal od grajskega hriba pod Starim gradom do Miklavškega hriba. Takšen most bi bil po Šrotovem mnenju »svojevrstna turistična atrakcija mesta« in bi bil v skladu s staro pripovedko, da je tak most obstajal že v času celjskih grofov. Pri gradnji naj bi se zgledovali po 406 metrov dolgem mostu Highline 179, ki so ga leta 2004 odprli v občini Rütte na avstrijskem Tirolskem in ki povezuje srednjeveško graščino Ehrenberg in utrdbo Claudia. To sicer ni najdaljši viseči most na svetu. Prekaša ga kar 494 metrov dolg viseči most za pohodnike, ki so ga julija letos odprli v bližini švicarskega kraja Zermatt. Novi most, prek katerega je mogoče prečkati kanjon Grubengufer in s katerega je razgled na 4478 metrov visoki Matterhorn, je nadomestil prejšnjega, ki je bil zaradi padajočih skal močno poškodovan in so ga morali leta 2011 zapreti. Švicarjem je novi most uspelo zgradili v rekordnih desetih tednih.

Seveda nas je zanimalo, kako dolg naj bi bil most nad Savinjo, kdaj naj bi bil zgrajen in koliko naj bi znašali stroški gradnje, a so bili na celjski občini s podatki skopi: »Projekt visečega mostu je v idejni zasnovi. Načrti in parametri mostu še niso narejeni, zato o implementaciji projekta še ne moremo govoriti.« Neuradno pa smo izvedeli, da naj bi most stal najmanj pet milijonov evrov. Glede na to, da celotni letni proračun občine Celje znaša 55 milijonov, ni prav verjetno, da bo zamisel župana Šrota sploh kdaj uresničena, zagotovo milijonov, ni prav verjetno, da bo zamisel župana Šrota sploh kdaj uresničena, zagotovo milijonov, ni prav verjetno, da bo zamisel župa ne že v letu ali dveh …

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.