Marcel Štefančič jr.

8. 9. 2017  |  Mladina 36  |  Kultura  |  Film

Barry Seal: Tihotapec

American Made, 2017, Doug Liman

zadržan +

Top Gun.

Tom Cruise, kralj franšiz (Mumija, Jack Reacher, Misija nemogoče), je tokrat Barry Seal, 22-letni 55-letnik, zdolgočaseni pilot pri letalski družbi TWA, ki se mu zdi, da je karierno in finančno obtičal, zato začne fušati za Cio – ko leta čez Latinsko Ameriko, skrivaj snema komunistične lokacije, da pa nazaj grede njegov čas ne bi šel v nič, začne fušati še za medellinski kartel. In ker je že ravno tam, začne nikaragvanskim antikomunistom švercati orožje. Brez slabe vesti. Jasno, film se dogaja v osemdesetih letih, ko je bil pohlep dober – Barry Seal je terenski Gordon Gekko.

Da ste to resnično zgodbo že videli v filmih Air America, Snif in Vojni psi, naj vas nikar ne zavede, kakor naj vas tudi nikar ne zavede arhetipska zgodba o ameriškem moškem, ki mora v divjino, da bi se lahko regeneriral, pomladil in domov vrnil »čistega srca«, kajti Barry Seal – film o Reaganovem letalskem mavericku s snežno belimi zobmi, sočnim nasmehom, brezhibnimi lasmi in sončnimi očali – je le generalka za reboot stare franšize: Top Gun.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.