MLADINA Trgovina

Boštjan Napotnik

22. 9. 2017  |  Mladina 38  |  Konzum

Ponesrečeni poskus

Eksperiment S, Žalec

  • ocena: 2 / 5

Prva pipa fontane

Prva pipa fontane

Prva dila eksperimenta

Prva dila eksperimenta

Eksperiment S
Šlandrova 23, Žalec
tel.: 08/205 37 95
Klet sredi Žalca je odprta od ponedeljka do četrtka od 9.30 do 22.00, ob petkih od 9.30 do 1.00, ob sobotah pa od 11.00 do 1.00.

Ambient:
samooznaka Eksperimenta S je »klet dobrot in zabave«, od česar velja samo prvo: gre za pubovski kletni ambient z naglas predvajanim radiem Aktual.

Napitki:
vina, razen odprtega konjičana in refoška, ni, kakšnega resnega piva pa ob točenem nefiltriranem unionu in laškem ter nekaj generičnih flaškah tudi ne.

Dostopnost:
žalski glavni trg je fletno zrihtan, parkirna mesta ob njem se tudi najdejo; gibalno ovirane pred vstopom varuje stopnišče v klet.

Fino:
polpet v hamburgerju

Ne tako fino:
bbq rebra (ne)izbor piva in vina sladice

Eksperiment fura bata cene: hot dog (dve hrenovki) iz krušne peči je 2,99, čebulni obročki 3,99, rebrca 7,99, burger eksperiment 6,29, ramstek 12,99, tris sladic pa 4,99 evra.

»Vseeno stokrat raje v Žalec kot na Žale!« se je – ob obujanju spominov na ne preveč prepričljive konzumske epizode, ki smo jih tu dali skoz (gl. Mladina 46/2012) – pridušal vodja tokratnega moštva. K njegovi pozitivni afiniteti do slovenske hmeljarske prestolnice je najprej gotovo pripomogel spomin na prvo pico, ki jo je kot desetletni mulc pojedel v restavraciji žalske Name, kmalu zatem pa tudi špancir po mitelevropsko poštirkanem glavnem trgu in postavanje ob najnovejši turistični atrakciji, z loterijskim jackpotom zgrajeni fontani piv. To sem si ob prvi omembi v svoji nebrzdani domišljiji predstavljal kot hud, pivo brizgajoč bakanalski ringlšpil, ob katerem se bodo rolale horde po oktoberfestovsko zariplih pivopivcev. No, v resnici gre za precej asketsko, skorajda medicinsko kolekcijo šestih pip, ki v Kogojev vrček odmerjajo decilitrske merice s savinjskim hmeljem zvarjenih napitkov, od katerih lahko le trem – lokalnemu kukcu, Kratochwillovemu medencu in kamniškemu malograjcu – dam prehodno oceno, ostale tri pa sem takoj pozabil. Kar ni bilo ravno težko.

Pravzaprav bi najraje pozabil tudi večino tega, kar se je po obisku fontane dogajalo v kletnem pivniškem prostoru na glavnem trgu, ki so ga poimenovali Eksperiment S. Še kar posrečeno ime, na katero se lahko izgovarjaš, ko stvari niso take, kot si si jih zamislil. Ej, saj smo pač samo malo eksperimentirali, če ne gre, ne gre. Tako smo ob naročanju izvedeli, da so njega dni imeli tudi buteljke, ampak da to »tukaj ne gre«. Razumljivo, hmeljarski kraji so to; poleg tega eksperimentalci v preambuli obljubljajo, da nas bodo »razveselili s širokim izborom piva, tako točenega kot v steklenici«. Mislim, da je natakar potem naštel dva točena in tri ali štiri flaširane. Širok izbor? Niti ne.

Se pa vsaj pri hrani niso izgovarjali, da česa ni. In so raje potem stvari prinesli drugače, kot so bile opisane: gorčična omaka k hotdogu iz krušne peči (v osnovi zanimiva ideja, da okoli hrenovke ovijejo krušno testo in reč spečejo v krušni peči, bi bila sprejemljiva, če bi se le pomujali najti spodobno hrenovko) je ostala kar gorčica; v foliji pečen krompir z zeliščno omako, ki naj bi spremljal sicer lepo pečen ramstek, se sploh ni prikazal in je namesto sebe v akcijo poslal zmehčan pomfri, slivov džem, ki naj bi bil na vrhu panakote, pa je bil pravzaprav slivov kompot. Kar je bil še najmanjši problem bebipastovskega generično kremastega trisa sladic. Ob presušenih rebrih brez kančka arome po dimu – kaj šele da bi se reč lahko imenovala bbq buffalo spare ribs – sta tako edini točki, na kateri je Eksperimentu uspelo, ostali hišni hamburger, predvsem zaradi okusnega, zapečenega polpeta s sočno sredico, ter hrustljavo zapečeni čebulni obročki. Tako pač je, če več truda in energije vložiš v izdelavo spletne strani in kovanje visokoletečih besedil na jedilnem listu kot pa v to, kaj boš v resnici postavil na mizo.