MLADINA Trgovina

Stanka Prodnik

29. 9. 2017  |  Mladina 39  |  Kultura  |  TV

Skrajneži

Kar je v Sloveniji dovoljeno, ni v Nemčiji

Povolilno javljanje dopisnice iz Nemčije Polone Fijavž v izrednih nedeljskih Odmevih

Povolilno javljanje dopisnice iz Nemčije Polone Fijavž v izrednih nedeljskih Odmevih
© TVS

Kako so nekatere stvari lahko preproste. Ko gre na primer za nemško politiko in nemške politične stranke, TV Slovenija hitro prepozna, katero stranko je mogoče označiti kot skrajno levico in skrajno desnico. Saj ni dvoma, da je Alternativa za Nemčijo (AfD) skrajno desna politična stranka, je pa presenetljivo, da tako o njej poročajo in govorijo novinarji in voditelji TV Slovenija. Ta nemška politična stranka ima namreč dejansko enaka stališča do beguncev, tujcev, Evrope, evropske politike itd. kot slovenska SDS. Še celo malo bolj mila je, ne organizira namreč pohodov zoper tujce v nemškem Šenčurju, to v Nemčiji počne Pegida, s katero pa tudi AfD vsaj javno ne želi imeti nič. A ne glede na to Rosviti Pesek & Slavku Bobovniku & Tanji Gobec & Igorju E. Bergantu ne pride na misel, da bi Janeza Janšo označili kot vodjo skrajne desnice v Sloveniji, seveda ne. Kar je dovoljeno v Sloveniji, ni v Nemčiji.

No, seveda bi se v tem primeru celoten svet za TV Slovenija v trenutku postavil na glavo. Rosvita Pesek bi tako lahko v nadaljevanju zgroženo ugotovila, da ima v Nemčiji AfD res skoraj 13-odstotno podporo, kar pa je dejansko malo glede na dejstvo, da v Sloveniji pa stranko enakih stališč podpira kar tretjina prebivalstva. In ne samo to: tako je že več kot dvajset let, v nasprotju z Nemčijo pa ji je v različnih kombinacijah že trikrat uspelo priti na oblast.

No, da ima TV Slovenija slepo pego, ko gre za prepoznavanje skrajne desnice, smo videli že ob dvojnih volitvah v Franciji, kjer je za TV Slovenija Marine Le Pen veljala za skrajno desničarko, njena stališča do tujcev za nesprejemljiva, pri čemer je prispevek o Franciji nemalokrat sledil poročanju o dogajanju v Sloveniji, kjer so poslanci SDS izrekali še skrajnejša stališča do migrantov. A da bo absurd še večji: na levici pa TV Slovenija zelo hitro prepozna skrajno levico ne le v tujini, ampak tudi doma. Vse, kar je le malo levo do skrajnega roba socialdemokracije, je na TV Slovenija skrajna levica. Tako Die Linke v Nemčiji za TV Slovenija ni nova ali radikalna levica, ampak skrajna. Skrajna v čem? Kaj naredi levico skrajno? Da jo kot tako označi SDS? Zdi se že tako.

No, TV Slovenija si še za stranko GOD Aleša Primca ne upa izreči nič zaznamujočega, kaj šele, da bi jo označila za skrajno desnico. Ne, ne. Prav neverjetno je gledati res dobre analize AfD, ki jih je sposobna narediti TV Slovenija, izjemno poročanje dopisnikov in novinarjev zunanje redakcije, in nato slepo pego, ki v tem mediju nastane, ko pogledajo v Slovenijo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.