MLADINA Trgovina

Borut Mekina

29. 9. 2017  |  Mladina 39  |  Politika

Gneča pri maši

Brglez prehitel Pahorja

Pred dvema letoma. Prva vrsta pri maši za domovino. Predsednik državnega sveta Mitja Bervar, premier Miro Cerar (SMC) in njegova spremljevalka Vesna Arnšek, predsednik državnega zbora Milan Brglez (SMC) in predsednik republike Borut Pahor (SD).

Pred dvema letoma. Prva vrsta pri maši za domovino. Predsednik državnega sveta Mitja Bervar, premier Miro Cerar (SMC) in njegova spremljevalka Vesna Arnšek, predsednik državnega zbora Milan Brglez (SMC) in predsednik republike Borut Pahor (SD).
© Gašper Lešnik

Ko je na začetku tisočletja cerkev začela darovati maše za policiste, zanje ni bilo posebnega zanimanja. Ko se je recimo leta 2007 cerkev odločila za mašo v Črnomlju, se je na njej zbralo le okoli 25 policistov, nič kaj navdušenih nad novo prakso. Uradno je bila udeležba seveda osebna odločitev vsakega posameznika, ker pa policisti teh osebnih odločitev še niso bili vajeni, jim jih je bilo treba »privzgojiti«. Tedaj jih je recimo k maši pozival kar komandir črnomeljske policijske postaje, ki je obvestila obesil tudi na »uradni« oglasni deski. Številni poske policijske postaje, ki je obvestila obesil tudi na »uradni« oglasni deski. Številni poske policijske postaje, ki je obvestila obesil drejeni se niso hoteli zameriti šefu.

A kasneje so maše za policiste postale vsakoletna praksa in vse pogosteje so se jih udeleževali predstavniki policije, celo generalne policijske uprave, v slovesnih uniformah, nato s praporji in tako naprej. Zadnja leta se »tradicionalno« teh maš – kajti kot pravi cerkev, gre pač za maše za umrle policiste, za pieteto – udeležuje državni vrh.

Vrhunec smo očitno dosegli letos, ko sta se že 13. svete maše za policiste v Bohinju nameravala udeležiti kar oba, predsednik države Borut Pahor in predsednik parlamenta Milan Brglez. Nazadnje je zmagal slednji, Pahor pa je na dogodek poslal namestnika, novega svetovalca na področjih mednarodnih odnosov in mednarodnega prava, odnosov s sosedi, razmerami v regiji in prihodnostjo Evropske unije Ernesta Petriča.

Iz kabineta predsednika republike so odgovorili, da se seveda Pahor tradicionalno udeležuje maše za policiste, da pa je letos v njegovem imenu cvetje na grobove preminulih policistov v zahvalo za njihovo požrtvovalno delo položil Petrič. »Maše se je letos udeležil predsednik državnega zbora dr. Milan Brglez, in ker ni običajno, da bi se takšnih dogodkov udeležil več kot eden najvišjih predstavnikov države, smo predsednikovo udeležbo tokrat opravičili,« so odgovorili.

Sodeč po priljubljenosti teh dogodkov bo očitno odslej vstopnice za prve vrste treba kupiti nekaj let vnaprej.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.