Stanka Prodnik

6. 10. 2017  |  Mladina 40  |  Kultura  |  TV

Tekma proti dnu

Kako POP TV prekosi samo sebe

Lea Sirk kot ameriška superzvezdnica Taylor Swift

Lea Sirk kot ameriška superzvezdnica Taylor Swift
© POP TV

V nedeljo smo v vseh informativnih oddajah gledali neštetokrat ponovljene posnetke nasilja na katalonskem referendumu, nato pa še Dimitrija Rupla, ki jih je kar se da državotvorno raztolmačil. Zato smo se prav razveselili Fokusa, ki je velikokrat edina smiselna stvar, ki nam jo konec tedna ponudi Poptevejev informativni program. Tokrat so pripravili prispevek o ženskah v znanosti in stereotipih, ki jim stojijo na poti.

Čim smo se malo sprostili, smo doživeli rubriko Pop In, kjer so se veselo hecali o tem, da če si pri 35 letih samski, to pomeni, da si »gej ali pa psihopat«, kot bi bili to dve variaciji iste bolezni, da o grozljivosti samskega življenja sploh ne zgubljamo besed.

To pa je bila le uvertura v eno najslabših oddaj sploh, ki doživlja že četrto sezono – Znan obraz ima svoj glas, v kateri neznani in drugorazredni slovenski pevci in pevke nastopajo kot oponašalci slavnejših kolegic in kolegov. Vse skupaj vodi eden najmanj duhovitih voditeljev, Denis Avdić, spremlja pa ga povsem nezanimiva žirija. Vrhunec voditeljevega humorja so šale v slogu: »Ženska je burek zase. Ene ste bolj mesnate /…/, ene ste stare, ampak se vas da pogret.« Radi mu pritegnejo tudi tekmovalci, denimo Klemen Mramor Clemens, za katerega smo po Emi slišali prvič, je oponašajoč Shakiro dejal, da bo v svojem nastopu boljši od nje, saj je on vendar moški (tudi najslabši dec je boljši od najboljše babe, a štekate?). Nato so lonček pristavile še punce, denimo zmagovalka tokratne oddaje Lea Sirk, ki je za Taylor Swift, ki jo je oponašala, rekla: »More bit tko tečna baba v življenju ona,« in s tem so se vsi strinjali, ker Taylor res deluje nekoliko zahtevna, tega pa nihče ne mara, že itak ne maramo bab, še najmanj pa tečnih. Žirantka Tanja Ribič je veselo pritegnila: »Ona je zoprna in grdo dela z moškimi, potem se pa čudi, zakaj so odšli.« Škoda, da nista razumeli besedila pesmi Blank Space, ki jo je Lea Sirk izvajala; ušla jima je še celo očitna samoironija videospota. Na koncu je Avdić za posladek še uprizoril skeč: stal je pred ljubljansko Dramo, mislil pa je, da je pred Opero. Smešno pri tem naj bi bilo, da ne ve, kakšna je razlika med opero in dramo. Bravo, Denis iz 2. b!

Nedeljski večer s POP TV je pokazal, kako osveščenost posameznih novinarjev in želja po ustvarjanju kakovostnih programov nista dovolj; klico upanja je preglasilo barbarsko hrumenje. To je žalostno; kajti dokler tudi zabavni oziroma komercialni program ne bo razumel, kje je meja med duhovitim in žaljivim, ter se zavedal, da si tudi ženske in manjšine zaslužijo spoštovanje, je prizadevanje redkih kakovostnih novinarjev in urednikov povsem odveč. Letošnja izvedba licenčne oddaje Znan obraz ima svoj glas je tekma proti dnu – a ker – kot je nedavno dejal Pro Plusov programski direktor Branko Čakarmiš, na nacionalki nimajo nobene konkurence, tekmujejo kar sami s sabo. Kaže, da Avdića v cenenosti in neduhovitosti lahko premaga le Avdić sam. Že četrto sezono.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.