MLADINA Trgovina

Peter Petrovčič

13. 10. 2017  |  Mladina 41  |  Politika

Tujec! Sirec!

Slovenska policija preprečila vstop zagrebškemu gimnazijcu sirskega rodu 

Dobrodošlica na slovenskohrvaški meji

Dobrodošlica na slovensko-hrvaški meji
© Borut Krajnc

Slovenska policija je pred dnevi na meji s Hrvaško s šolskega avtobusa, polnega zagrebških gimnazijcev, ki so šli na izlet v Rim, odstranila gimnazijca sirskega rodu. In ga vrnila na Hrvaško, kjer z družino zakonito živi že leta. »Zelo težko mu je bilo. Bil je ponižan in razočaran. Meni pa je bilo še huje, saj sem se znašel v okoliščinah, v katerih nisem mogel pomagati svojemu otroku, čeprav sem pred tem storil vse, da se kaj takega ne bi zgodilo,« je za Jutarnji list pojasnil Ziad Aboud, dijakov oče.

Ziad Aboud je, preden so gimnazijci zagrebške Klasične gimnazije odšli na pot, na italijanskem veleposlaništvu preveril, katere dokumente za pot potrebuje njegov sin, ki ima hrvaški potni list za tujce in dovoljenje za stalno prebivanje. Pojasnili so mu, da poleg potnega lista potrebuje zgolj še seznam učencev, ki gredo na ekskurzijo, na katerem je njegovo ime. To so preverili tudi na slovenskem veleposlaništvu v Zagrebu in tudi tam dobili enak odgovor, saj ta izjema velja za vse države članice EU in pomeni, da v tem primeru ni potreben (slovenski ali italijanski) vizum. To so pred dnevi potrdili tudi na slovenskem zunanjem ministrstvu. Dijak, ki ni državljan katere od držav EU, za kratkotrajni prestop schengenske meje ne potrebuje vizuma, če potuje skupaj s skupino sošolcev in ima ta skupina pod vodstvom učiteljev s seboj omenjeni seznam.

Čemu so potem mlademu Sircu, ki je med najboljšimi dijaki v generaciji, preprečili prestop meje?

Na slovenski policiji odgovarjajo: »Popis učencev, ki so ga učitelji sirskega državljana predložili ob mejni kontroli, ni bil izdan v skladu z obrazcem, ki ga predpisuje sklep EU (in posledično naša zakonodaja), in ga zato policisti pri mejni kontroli niso mogli upoštevati.« Povedano preprosteje, učitelji so s seboj imeli seznam učencev, ki je vseboval vse potrebne podatke, da bi vsi skupaj lahko prečkali mejo, le da podatki niso bili vpisani v predpisani obrazec. Poleg tega na policiji pojasnjujejo, da Hrvaška takega obrazca sploh še nima, čeprav na ravni EU velja že od leta 1994, torej 23 let: »Republika Hrvaška držav članic EU o uporabi navedenega obrazca do sedaj še ni obvestila ter predpisanega obrazca še ni objavila.« Čeprav učitelji Klasične gimnazije niti ne bi mogli s seboj imeti tipskega obrazca in čeprav je bilo jasno, da zagrebški gimnazijec sirskega rodu nima nobenega drugega namena za prehod meje, kot je izlet v Rim – skupaj z družino namreč živi na Hrvaškem, ki je članica EU –, so slovenski policisti vztrajali pri črki zakona, ki je v tem primeru sploh ni bilo mogoče spoštovati.

Ta, na pogled nepomembni, z vidika omenjenega dijaka pa hudo mučni primer, je zgolj dodaten dokaz stanja duha oziroma negativnega odnosa v slovenski azilni politiki.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.