Staš Zgonik

 |  Mladina 41  |  Družba

Trolanje učiteljev

Boj proti anonimnim prijavam

© Pixabay

Učitelji, vzgojitelji in ravnatelji se morajo vse pogosteje zagovarjati pred šolskimi inšpektorji. Število izrednih inšpekcijskih postopkov se je v primerjavi z letom 2004 podvojilo. Velik del teh postopkov je uveden na podlagi anonimnih prijav. Veliko prijav se v postopku izkaže za neutemeljene. »Nadaljuje se trend vsebinsko bolj obširnih pobud, ki so najverjetneje posledica vedno večje negotovosti in nezadovoljstva prebivalcev na različnih družbenih področjih,« v letnem poročilu za lansko leto ugotavlja šolski inšpektorat. Razmerje med očitanimi in potrjenimi kršitvami za leto 2016 pokaže, da je »delež potrjenih kršitev glede na očitane prvič v zadnjih desetih letih padel pod 30 odstotkov«.

Učitelji, vzgojitelji in ravnatelji so se temu odločili upreti. »Nasprotujemo zlorabi anonimne prijave kot orodja za poklicno in zasebno škodovanje in uničevanje premnogih strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju,« je med drugim zapisano v peticiji. Število anonimnih prijav zoper ravnatelje se praviloma vedno poveča ob postopku izbire novega ravnatelja, ob koncu šolskega leta naraste število anonimnih prijav v zvezi z ocenjevanjem.

Za učitelje, ki so tarča prijave, je postopek lahko stresen. »Pri inšpekcijskem nadzoru ni domneve nedolžnosti. Dokazno breme nosi učitelj,« pravi predsednica Združenja učiteljev Metka Zorec. »Ob uvedbi izrednega nadzora se vse na šoli malo ustavi. Ustvari se nelagodje. Trpi pedagoško delo.«

Po njenem mnenju gre pri anonimnih prijavah v šolstvu za del širšega družbenega trenda. »Poplava anonimnežev, ki jo omogoča splet, se je prelila tudi v druge sfere.« Pedagoški delavci so prepričani, da bi morali inšpektorji, kot jim omogoča zakonodaja, večino anonimnih prijav zavreči kot neutemeljene. »Inšpektorat pa se praviloma vedno odzove, za vsak primer, da ne bi bilo kaj narobe. Pa tudi zato, ker mora inšpektor prevzeti odgovornost, kadar zavrne anonimno prijavo.«

Na šolskem inšpektoratu poudarjajo, da inšpekcijski postopek na podlagi prijave uvedejo po uradni dolžnosti, ko inšpektor presodi, da je to potrebno zaradi javnega interesa.

Na šolskem inšpektoratu poudarjajo, da inšpekcijski postopek na podlagi prijave uvedejo po uradni dolžnosti, ko inšpektor presodi, da je to potrebno zaradi javnega interesa. Najnovejših podatkov o številu anonimnih prijav nimajo, saj so jih iz neznanega razloga leta 2015 nehali šteti. Dokler so jih šteli, je njihovo število neprestano naraščalo.

Podpisniki peticije se zavzemajo za odpravo ali vsaj strogo omejitev možnosti anonimne prijave. »Strinjamo se, da je prijava lahko anonimna za šolo, za inšpekcijo pa, razen v izjemnih primerih, ne bi smela biti,« pravi Metka Zorec. Inšpektorji so po njenih besedah tako ali tako dolžni varovati tajnost vira.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.