MLADINA Trgovina

Marcel Štefančič jr.

27. 10. 2017  |  Mladina 43  |  Kultura  |  Film

Srečen smrtni dan

Happy Death Day, 2017, Christopher Landon

zadržan

Neskončen dan.

Tree (Jessica Rothe) je študentka, ki ne more iz svoje kože – ko se zjutraj zbudi, se prelevi v bitch. Kar pomeni, da se daje dol (tudi s profesorjem), da nenehno žurira, da je sebična in ošabna, da prdi. Ugankar, veliki tožilec-sodnik-porotnik-eksekutor iz Žage, je ne bi trpel. V Srečnem smrtnem dnevu ga nadomešča maskirani psycho – ko se stemni, jo ubije. A ko pride jutro, se Tree zbudi – živa. Ob isti uri, ob isti glasbi. Ja, ponovi se ji isti dan, alias Neskončen dan, alias Groundhog Day. In isti dan se ji bo ponavljal toliko časa, dokler ne bo ugotovila, kdo jo ubija (profesor? njegova žena? ljubosumna sošolka? fant, ki ga je zavrnila? cimra?).

Ali bolje rečeno: Tree dobi še drugo priložnost. In tretjo. In četrto. In tako dalje. Dokler se ne poboljša, pokesa, očisti in spokori. Srečno smrtni dan je videti kot parodija Fitzgeraldovega dictuma, da v življenju Američanov ni drugih priložnosti. A če bi se izkazalo, da je morilec Bill Murray, ne bi bilo povsem presenetljivo, pa ne le zato, ker Srečno smrtni dan ni ravno smrtno resen (drugače od smrtno resnega Before I Fall, ki se je letos prav tako nalepil na Neskončen dan), ampak zato, ker bi bil ta twist boljši od tistega, s katerim nas »preseneti« film, ki ga ubijanje iste ženske prehitro upeha, tako da nam je povsem vseeno, kdo je morilec.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.