MLADINA Trgovina

Marcel Štefančič jr.

27. 10. 2017  |  Mladina 43  |  Kultura  |  Film

Maraton groze, gorja & gravža

Ljubljanski Kinodvor 31. oktobra, na noč čarovnic, pripravlja tradicionalno Noč grozljivk

Berlinski sindrom

Berlinski sindrom

Grozljivke morajo vse bolj garati, da bi bile hujše, ekstremnejše in strašljivejše od sveta, ki nas obdaja. Temle petim bo prikimala deseta Noč grozljivk.

19:00 Ječanje (Goksung), Hong-jin
Na Korejski detektiv ugotovi, da ne nastopa v trilerju, temveč grozljivki, da skrivnostnih umorov ne more pojasniti z detektivskimi orodji in da pošasti ni več mogoče zajeti z enim pogledom. Ječanje, ki ga je posnel avtor Zasledovalca in Rumenega morja, je popolna demonstracija filmske moči.

22.00 Berlinski sindrom (Berlin Syndrome), Cate Shortland
Avstralska turistka pride v Berlin, ki jo tako očara in prevzame, da tega, da jo neki fant ugrabi, sploh ne opazi. Ujetost, ki je v tem primeru res nekaj pošastnega, se je tako normalizirala, da je videti kot turistična avantura, kot izpolnitev fantazije, kot Airbnb.

00:30 Izžarevanje (The Shining), Stanley Kubrick
V letu, ko se je Stephen King zmagovito vrnil na velika platna (Tisto je globalni megahit), je treba nujno še enkrat pogledati Izžarevanje, ki je leta 1980 pokazalo, kaj vse lahko film počne s Kingovo literaturo. Ja, lahko gre zelo daleč, tako daleč, da je King videti kot Dostojevski. Ali pa Kafka.

3:00 Mi smo meso (Tenemos la carne), Emiliano Rocha Minter
Konec sveta preživita le dve osebi. V filmih se je to že zgodilo, toda tokrat konec sveta preživita le brat in sestra. Kaj zdaj? Vem, ponujajo se številne grozne, umazane, morbidne, perverzne, nezaslišane možnosti. A brez skrbi – tale mehiški transgresivni šoker izkoristi vse. Tudi tiste, na katere si ne upate niti pomisliti.

4:45 Februar (February), Osgood Perkins
Ko najstnici pozimi obtičita v katoliški šoli, se počutita kot Shelley Duvall v Izžarevanju, toda dajte jima priložnost, pa se bosta počutili kot Linda Blair v Izganjalcu hudiča in Mia Farrow v Rosemaryjinem otroku. Pekel že dolgo ni bil tako leden.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.