MLADINA Trgovina

Vasja Jager

27. 10. 2017  |  Mladina 43  |  Politika

Češke sanje

Še v eni državi oblast prevzeli populisti

Predsednik in njegovo orožje

Predsednik in njegovo orožje
© Profimedia

Val populizma je prejšnji konec tedna zajel še Češko, saj je na parlamentarnih volitvah mandat za sestavo vlade prepričljivo, s skoraj 30 odstotki glasov, zaupala gibanju ANO (’da’ po češko) pod vodstvom milijonarja Andreja Babiša. Ta je še eden v vrsti evropskih (anti)politikov, ki uspeh gradijo na evroskepticizmu in nasprotovanju migracijam, že pred zmago na volitvah pa je 63-letni Babiš, po rodu Slovak, danes pa drugi najbogatejši Čeh, napovedal, da bo desetmilijonsko državo vodil, »kot bi bila družinsko podjetje«. Zaradi takšnih trditev in skrajnih, populističnih stališč si je bodoči češki premier že prislužil vzdevek »češki Trump«, na katerega je izjemno ponosen. Čeprav rad doda, da drugače od Trumpa sam do sedaj ni bankrotiral niti enkrat. Sicer pa Babiša s Trumpom povezujejo tudi očitki o sumih davčnih utaj, zaradi česar je moral maja odstopiti s položaja ministra za finance, še vedno pa teče preiskava zaradi obtožb, da so njegova podjetja neupravičeno prejela za približno dva milijona evrov evropskih sredstev.

Babiševe zmage se je posebej razveselil prav človek, ki ga je po sili razmer na vrhuncu vladne krize odstavil z ministrskega položaja, predsednik države Miloš Zeman, sicer tesni politični zaveznik »češkega Trumpa«. To je razumljivo, saj je tudi sam znan po bombastičnih izjavah in podobno skrajnih pogledih. Med njimi so zanikanje podnebnih sprememb, odkrito zaničevanje islama in zavzemanje za pravico do prostega nošenja orožja na Češkem. To deloma že uveljavlja njegova žena, ki si je pred časom kupila revolver, pred nekaj dnevi pa je za orožje – čeprav lažno – prijel tudi sam Zeman. To je storil pred novinarji, med novinarsko konferenco na dan parlamentarnih volitev je vanje uperil repliko avtomatske puške kalašnikov, ki je imela namesto nabojnika pritrjeno steklenico priljubljene becherovke, na ogrodju pa napis »Proti novinarjem«. To se je Zemanu, ki je lažno orožje dobil v dar, očitno zdelo duhovito. Zbranim poročevalcem, pa tudi novinarskim organizacijam se je stvar zdela manj smešna, češki predsednik pa si je z incidentom prislužil plaz obsodb z vsega sveta. Le nekaj dni pred tem so namreč umorili malteško preiskovalno novinarko Daphne Caruana Galizia; umrla je v eksploziji pod avtomobil podtaknjene bombe.

Ni prvič, da se je predsednik Zeman spravil nad novinarje na primitiven in nedopusten način. Lanskega aprila je vzneseno razlagal, kako je med vožnjo z vojaškim helikopterjem poprijel za mitraljez. »Nameril sem v prvo vrsto novinarjev in pritisnil na petelina. Žal v nabojniku ni bilo streliva.«

Drugače od njega bodočemu češkemu premieru Babišu ni treba posegati po takšnem besedišču. Pa ne, ker se ne bi posebej menil za medijsko poročanje, temveč ker je že pred časom pokupil dobršen del čeških občil. Med drugim ima v lasti dva izmed osrednjih časnikov, več radijskih in televizijskih postaj ter največji novičarski portal v državi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.