MLADINA Trgovina

Saša Eržen

10. 11. 2017  |  Mladina 45  |  Kultura  |  Hudo

MinimLET

Prenosno osebno stranišče

© arhiv Mladine

Za primere naravnih nesreč in človeških katastrof je tokijski studio za industrijsko oblikovanje Nendo, katerega vodilni oblikovalec je Oki Sato, oblikoval stranišče, ki ga nosimo kar čez ramo. Pospravljeno je v torbi, ki je videti, kot da je namenjena prenosnemu računalniku, v resnici pa se v njej skrivajo deli, potrebni za postavitev prenosnega osebnega stranišča, s katerim se klicu narave odzovemo na civiliziran način, ne glede na okoliščine.

Komplet za stranišče sestavljajo deska, kovinske palice in plahta iz najlona. Potrebujemo še štiri 1,5-litrske plastenke ali ducat pollitrskih pločevink, a te bo očitno mogoče najti v vsaki kataklizmi. Kot školjko za prestrezanje urina in lovljenje iztrebkov uporabimo kar vrečo za smeti. Preden na plastenke postavimo desko, jih moramo napolniti z vodo ali peskom, namesto tega pa lahko za vsako nogo uporabimo po tri pločevinke. Prazna torba je priročna za prenašanje kar 16 litrov vode, iz kosa najlona pa s pomočjo priloženih palic in dežnika ustvarimo kupolasti zaslon oziroma wc-šotorček, ali ga oblečemo kot pelerino, ki zakriva naše početje, ko sedimo na improvizirani toaletni školjki.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.