MLADINA Trgovina

Peter Petrovčič

10. 11. 2017  |  Mladina 45  |  Politika

Sodišče podaljšalo agonijo filharmonikov

Ministrstvo za kulturo (zaradi neresnosti) izgublja sodno bitko z direktorjem Filharmonije

(Še vedno) direktor Slovenske filharmonije Damjan Damjanovič

(Še vedno) direktor Slovenske filharmonije Damjan Damjanovič
© Uroš Abram

Na ureditev razmer v Slovenski filharmoniji, ki naj bi jo prinesla razrešitev direktorja Damjana Damjanoviča, bo treba še počakati. Čeprav zaradi spora med direktorjem in zaposlenimi trpi ugled ustanove in delo že dlje stoji, je sodišče odločilo, da Damjanovič (minister za kulturo ga je pred časom vendarle razrešil) ostaja na položaju. Tako je odločilo tudi ali predvsem zato, ker ministrstvo v sodnem postopku ni obrazložilo nepopravljivih posledic za javni interes, če bo Damjanovič še naprej vodil ustanovo, oziroma ni odgovorilo na njegovo zahtevo po začasnem zadržanju razrešitve.

Sodišče je pri odločanju, ali zadrži Damjanovičevo razrešitev ali ne, tehtalo med dvema scenarijema: kakšne bodo posledice če ostane na položaju in je kasneje v postopku njegova razrešitev potrjena kot zakonita, in kakšne bodo posledice, če ne ostane na položaju, sodišče pa potem ugotovi, da je bil razrešen nezakonito in bi moral položaj obdržati.

V drugem primeru ne bi bilo posebnih nepopravljivih posledic za Damjanoviča, dobil bi za pol leta plač, kolikor mu je ostalo do izteka mandata, in zgodba bi bila končana. V prvem primeru pa bi se sodišče moralo vprašati, kakšne bodo posledice za javni interes, če Damjanovič ostane na položaju, s tem pa se v Slovenski filharmoniji ohrani popoln kaos. Na sodišču so zapisali, da država ni odgovorila na njihov poziv in ni navedla, kako bi bil prizadet javni interes, sami sodniki pa tudi niso ugotovili škode za javni interes, če Damjanovič ostane.

Naloga sodnikov ni, da sami poiščejo to škodo. Naloga tožene stranke, torej države oziroma ministrstva za kulturo, je, da prizadetost javnega interesa zatrdi, predstavi in argumentira. Tega pa ni storila, čeprav to očitno izhaja že iz stanja stvari, spora med direktorjem in zaposlenimi, direktorjeve dolgotrajne odsotnosti z dela, stavke, odpovedi terminov, odpovedi sodelovanja drugih kulturnih ustanov s Slovensko filharmonijo … Na ministrstvu sicer vztrajajo, da so sodišču podali svoj pogled na sklep o zadržanju, a ga je sodišče »očitno spregledalo«, in napovedujejo (tokrat upajmo resneje) pritožbo na sklep.

Če začasna odredba postane pravnomočna, bo z njo sodišče dejansko že razveljavilo odločitev ministrstva, da Damjanoviča razreši, saj bo mandat (in s tem pripadajoče plače) obdržal do konca, preden bo sodna odločitev dokončna. Če bo tako, posledic za javni interes dejansko ne bo mogoče popraviti …

Damjanovič, ki o odločitvi sodišča ni želel dajati izjav, se sicer zadnje čase spet več pojavlja na pomembnejših dogodkih svoje stranke, SDS. Morda upa, da bo, če njegova stranka zmaga na bližajočih se parlamentarnih volitvah, nasledil prav Peršaka. V tem primeru se bo sodni spor, če bo tedaj še trajal, verjetno hitro končal.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.