MLADINA Trgovina

Staš Zgonik

10. 11. 2017  |  Mladina 45  |  Družba

Čakalne vrste za trupla

Bi radi svoje telo po smrti namenili znanosti? Ne bo šlo.

Študenti ljubljanske Medicinske fakultete so eni redkih v Evropski uniji, ki se lahko anatomije redno učijo na pravih človeških truplih pokojnikov, ki so se odločili, da bodo svoje telo po smrti zapustili v študijske namene. Na njih včasih pred zahtevnimi operacijami vadijo tudi uveljavljeni kirurgi. V drugih državah se morajo praviloma bistveno pogosteje zanašati na plastične modele in simulatorje.

Na nas se je obrnila bralka, ki je izjavo o darovanju svojega telesa podpisala leta 2012, nedavno pa je z ljubljanske Medicinske fakultete prejela obvestilo, ki jo je močno razočaralo. »Obveščamo vas, da so na fakulteti prostorske kapacitete zelo omejene, zato vam ne moremo zagotoviti, da bomo lahko po smrti vaše telo sprejeli in uporabili v pedagoške in znanstvene namene.«

Še pred 20 leti so bili na Inštitutu za anatomijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani strašansko veseli vsakega človeka, ki se je odločil, da jim bo zapustil svoje telo. Bilo jih je skrb zbujajoče malo. »Spraševali smo se že, kako bomo študente sploh še lahko učili,« je pred časom za Mladino dejal takratni predstojnik inštituta dr. Dean Ravnik. Nato pa je število postopno začelo naraščati. Samo leta 2014 je izjavo o prepustitvi svojega telesa v učne namene podpisalo več kot 550 ljudi.

Ko je skupno število izjav preseglo 2600, so se na inštitutu odločili ukrepati, pravi današnja predstojnica dr. Erika Cvetko. »Oktobra 2015 smo ustavili sklepanje novih izjav. Nimamo več prostih kapacitet.« Tistim, ki so izjave že podpisali, pa so poslali zgoraj navedeno sporočilo, da jim ne morejo obljubiti, da bo njihovo telo res uporabljeno v namene medicinske znanosti. Njihovo telo bi sicer še vedno sprejeli, a bi ga zaradi zapolnjenih kapacitet morali poslati v upepelitev in anonimni raztros.

Kot pravi dr. Cvetkova, bo moratorij na sklepanje novih izjav trajal vsaj še leto ali dve, morda pa tudi dlje.

Naša bralka se je sicer odločila, da bo poiskala drugo rešitev. Ko je izvedela, da imajo v Italiji zaradi verskih razlogov velike težave z zagotavljanjem »učnih trupel«, je svoje telo ponudila kar Univerzi v Bologni. Tam so se ji seveda iz srca zahvalili, so ji pa sporočili, da morajo še preveriti, ali je to izvedljivo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.