MLADINA Trgovina

Peter Petrovčič

1. 12. 2017  |  Mladina 48  |  Politika

Ministrstvo za deportacije

Ministrstvo za notranje zadeve spet hiti z deportacijo tujca

Nepopustljiva ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar

Nepopustljiva ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar
© Borut Krajnc

Štirinajst dni je tega, kar so na ministrstvu za notranje zadeve pohiteli s postopkom deportacije sirskega prosilca za azil Ahmada Šamija, da bi preprečili seznanitev javnosti z njegovim posebnim položajem na tiskovni konferenci, ki jo je bil sklical. Zdaj z deportacijo spet hitijo, da bi preprečili poroko tu živečega Nigerijca s slovensko državljanko.

Zgodbi sta različni, povezuje pa ju hitenje notranjega ministrstva in policije z deportacijo. Ko je Šami napovedal tiskovno konferenco, na kateri naj bi širšo javnost seznanil s svojim položajem, je že naslednji dan dobil vabilo v azilni dom, kjer naj bi se začel postopek njegove deportacije na Hrvaško. Slovenija se je skoraj dve leti, ko so potekali upravni in sodni postopki, borila, da bi ga lahko deportirala tja, ker je tam vstopil na ozemlje EU in je torej naša južna soseda prva odgovorna za obravnavo njegove prošnje za azil. Sledila je obsežna družbena in politična akcija proti deportaciji. Ko se je že zdelo, da je bila uspešna, je vlada zavrnila premierov predlog, naj bi Šamiju dovolili ostati v Sloveniji. Sirec, ki si je tu ustvaril novo življenje, pa je bil zaradi nenadnega poslabšanja zdravja sprejet na psihiatrično in kasneje na nevrološko kliniko, kjer je še danes.

Zgodba nigerijskega prosilca za azil Josepha Madumere Obina je nekoliko drugačna. Slovenija ga ni mogla preprosto deportirati, zato je obravnavala njegovo prošnjo za azil in mu trikrat izdala negativno odločbo. Obina je nato zaprosil za dovoljenje za začasno zadrževanje, a so ga prav tako zavrnili. Na odločitev se je pritožil in zadeva je zdaj na sodišču.

To odloča že skoraj leto dni, Obinovo življenje pa je medtem teklo naprej in v soboto naj bi se z izvoljenko poročil v Škofji Loki. A ko se je dva dni pred tem zglasil na rednem mesečnem obisku na ljubljanski izpostavi centra za tujce, so mu odvzeli prostost in ga odpeljali v center za tujce v Postojni. Razlog? Očitajo mu nesodelovanje v postopku, saj naj bi bil očitno pridobil vso potrebno dokumentacijo za poroko (predvsem potni list), ki jo potrebujejo tudi na policiji, da lahko izpeljejo deportacijo.

Na policiji pojasnjujejo, da pač lahko »omejijo gibanje tujcu, ki nezakonito biva v Sloveniji«, da »napoved sklenitve zakonske zveze, pa tudi sklenitev zakonske zveze sama ne vpliva na izvršljivost odločbe o vrnitvi« ter da po njihovih podatkih pred slovenskimi organi ne teče noben postopek, ki bi vplival na postopek vračanja.

A dejstvo je, da so mu odvzeli prostost, čeprav je redno prihajal na obvezne obiske na policijo in v Sloveniji ni bival nezakonito, ampak z dovoljenjem policije. Ta bi mu prostost lahko odvzela le, če bi dokazala begosumnost ali nevarnost kriminalnih dejanj. Namera, da se poroči, ne dokazuje ne enega ne drugega, prej nasprotno. Kakšna bo Obinovna usoda, ni jasno, jasno pa je, da je policiji s pridržanjem vsaj za zdaj uspelo preprečiti sklenitev zakonske zveze …

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.