MLADINA Trgovina

Igor Jurekovič

1. 12. 2017  |  Mladina 48  |  Politika

Brezzoba unija

Evropski parlament že s tretjo resolucijo proti Poljski

Nekdanji poljski predsednik, Nobelov nagrajenec, voditelj Solidarnosti Lech Walesa v Gdansku, kjer je podprl proevropsko usmerjene poljske protestnike

Nekdanji poljski predsednik, Nobelov nagrajenec, voditelj Solidarnosti Lech Walesa v Gdansku, kjer je podprl proevropsko usmerjene poljske protestnike
© Profimedia

Evropski parlament je izglasoval resolucijo, s katero odpira pravna vrata za okrcanje Poljske zaradi pravnih in demokratičnih razmer, ki vladajo v tej državi. V njej spodbuja k »spoštovanju pravice do svobodnega zborovanja, obsodbi ksenofobičnega in fašističnega pohoda v Varšavi, prekinitvi nespoštovanja odločitev Sodišča EU v primeru sečnje dreves v Beloveškem gozdu«. Resolucija Poljsko tudi nagovarja, naj z omogočanjem prostega dostopa do kontracepcije spoštuje reproduktivne pravice žensk.

Z njo je parlament pozval odbor za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve k pripravi uradne resolucije o uveljavitvi 7. člena pogodbe o Evropski uniji. Nato bo glasoval še o tej resoluciji in s tem pozval svet, naj sproži omenjeni člen. Tako bi vse seznanili, da Poljska ne spoštuje vrednot, zapisanih v 2. členu pogodbe: človeškega dostojanstva, svobode, demokracije, enakosti, vladavine prava in človekovih pravic. Končni učinek sprožitve 7. člena je odvzem volilne pravice državi članici.

O resoluciji so glasovali vsi slovenski evropski poslanci. Proti njej je glasoval Lojze Peterle, vsi parlamentarci iz SDS – Romana Tomc, Milan Zver in Patricija Šulin – pa so se pri glasovanju vzdržali, četudi je Evropska ljudska stranka resolucijo v večini podprla. Milan Zver je za Nova24TV povedal, da »smo vsi trije poslanci iz SDS glasovali na strani Poljske, in to v nasprotju z linijo EPP, ki se je, kot rečeno, v veliki večini pridružila obsodbi razmer na Poljskem«. Milan Zver poslancem SDS v Evropski ljudski stranki pripisuje posebno izobraževalno vlogo: »Korak za korakom poskušamo prispevati k razumevanju zapletenih razmer v postkomunističnih državah, kar večina evropske politike zaenkrat še ne razume, vključno z EPP.«

Med 438 glasovi v podporo resoluciji so tudi glasovi preostalih slovenskih poslancev: Franca Bogoviča, Tanje Fajon, Iva Vajgla in Igorja Šoltesa. Ta je povedal, da je za resolucijo glasoval »zaradi odmika od uveljavljenih demokratičnih standardov, ki bi morali biti v EU nekaj samoumevnega«. Med drugim so v stranki Zelenih opozorili na »izjemno nevarno tendenco do krčenja temeljnih pravic žensk«.

Šoltes sicer pravi, da mora unija braniti vrednote, zapisane v temeljnih pogodbah EU, a se hkrati zaveda prepogostega videza skupnosti kot »brezzobega tigra«. Ob tem si želi »mehanizmov, ki bi zagotovili spoštovanje københavnskih kriterijev tudi pri državah članicah EU in ne le pri kandidatkah za članstvo«.

Četudi gre v tem primeru za Poljsko, pa moramo resolucijo razumeti kot upor zoper populizem in nacionalizem širom po Evropi, še dodaja Šoltes. Evropski parlament je maja letos sprejel podobno resolucijo o razmerah na Madžarskem, a Šoltes je opozoril, da 7. člena pogodbe o EU doslej še niso uveljavili. Sprožitve 7. člena ne moremo pričakovati niti za Poljsko, saj je Madžarska že obljubila, da bi tako potezo preprečila.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.