MLADINA Trgovina

Strip: Zadnji let Tonija Mrlaka

Z zanimanjem spremljam nadaljevanja stripa o Toniju Mrlaku, pilotu helikopterja, ki je bil konec junija leta 1991 sestreljen nad Ljubljano. Branje je zanimivo še posebej zato, ker sem bil priča temu dogodku. Morda celo edina priča poleg herojev, ki so vanj namerili projektil.

Torej, tistega večera sem bil slučajno na kuhinjskem balkonu v Dukičevem bloku, ki je v 5. nadstropju in obrnjen proti Župančičevi ulici, oziroma proti Tivoliju. Ker se pač že vse življenje oziram za letali, sem tudi takrat, ko sem zaslišal ropot helikopterja spremljal njegov let. Letel je iz šišenske smeri nad hotelom Bellevue proti jugu, recimo proti Rožni dolini. Torej niti ne nad železniško progo, ampak bolj zahodno, nad Cekinovim gradom in francoskimi šancami. Ko je priletel nad iztek »francoske steze«, to je kakšnih 200 metrov pred Tivolskim gradom, ga je zadel izstrelek. Takrat sem bil prepričan, da je bil izstrelek izstreljen z gradu, ali morda z Metalke. Po zadetku se je močno opotekel, spustil se je dim, vendar pa je, verjetno zaradi inercije, letel še naprej. Pri tem niti ni zgubljal višine. Spremljal sem ga še do pravoslavne cerkve, potem pa sem ga zgubil z vida, ker se je skril za stolpnico na Štefanovi ulici. Kasneje sem izvedel, da se je zrušil v Rožni dolini, v bližini bivše gostilne Marn, torej kakšen poldrugi kilometer od kraja zadetka. In po čudežu celo brez drugih žrtev, ali bolj moderno, brez kolateralne škode. O čemer strelci zagotovo niso razmišljali. Sicer pa je to, kar sem takrat videl, v popolnem nasprotju s trditvijo, da je helikopter preletaval stavbo republiških organov. Karkoli naj bi že to pomenilo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.