MLADINA Trgovina

Marcel Štefančič jr.

22. 12. 2017  |  Mladina 51  |  Kultura  |  Film

Bikec Ferdinand

Ferdinand, 2017, Carlos Saldanha

zadržan +

Španski borec.

Ferdinand je španski bik, ki mu ni do aren, bikoborb in krvi. Matadorjev noče videti. In ker je velik estet, ljubitelj narave, zbeži na idilično podeželje, tako da pristane na kmetiji, kjer se lahko prepušča melanholičnemu ovohavanju cvetlic in zapeljevanju metuljev. Ko je med ostalimi živalmi, ima občutek, da je na Madagaskarju, toda ko se izkaže, da je za okolje prevelik (in povsem nehote destruktiven), postane kokoška na begu.

Bikec Ferdinand, burleskni produkt Foxovega animacijskega studia Blue Sky (Ledena doba, Rio), je posnet po Leaf-Lawsonovi otroški klasiki (1936), ki so jo prepovedali tako v fašistični Španiji kot fašistični Nemčiji – Ferdinand je bil tedaj, v dobi militarizma in populizma, videti kot pacifist. Njegov pacifizem je danes drugotnega pomena, saj ga preglasijo povsem generična sporočila, ki intonirajo sodobne animacije: čudaško je normalno! Drugačni, a enakopravni! Bodi to, kar si! A ker živimo ravno v času obračuna z nasilniškimi, posiljevalskimi, bikastimi moškimi, bi lahko Ferdinand – mehki, strpni samec – postal tudi maskota gibanja #MeToo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.