MLADINA Trgovina

Borut Mekina

22. 12. 2017  |  Mladina 51  |  Družba

Protikorupcijska pravljica

Komisija za preprečevanje korupcije uspešna le še v vrtcih

Projekt, s katerim želi protikorupcijska komisija (KPK) pod vodstvom Borisa Štefaneca graditi družbo prihodnosti, ki bo čez 30 ali 50 let temeljila na »poštenem, odgovornem, spoštljivem in neodvisnem posamezniku,« se imenuje »spoznavanje integritete v vrtcih skozi sliko in igro«. Lani se je projektu pridružilo šest vrtcev oziroma skupin vrtcev, letos pa že 39, kar naj bi po Štefanečevem mnenju dokazovalo, da je bil projekt sprejet pozitivno. Konkretno KPK projekt izvaja tako, da Štefanec v vrtcih bere pravljico Polomljena kočija, pravljico o preskakovanju čakalnih vrst, v kateri Mojca izvisi pri vožnji s kočijo, s kakršno so se nekoč vozili graščaki. Tevž namreč podkupi kočijaža Matjaža in se tako namesto Mojce odpelje na še zadnjo vožnjo pred temo. A korupcija se na koncu ne izplača nikomur. Voznika zapeče vest, kočija se polomi, Tevž pa se pokesa in prosi Mojco odpuščanja. Pravljica ni ravno plod priznanih  slovenskih ilustratorjev ali avtorjev, saj KPK prek javnega razpisa k sodelovanju ni pritegnila širšega kroga ustvarjalcev. Domnevno zaradi finančnih omejitev je besedilo napisala uslužbenka komisije Barbara Fürst, ilustracije pa je zastonj prispevala njena mama. Po mnenju strokovnjakov ima zato slikanica s pedagoškega vidika več pomanjkljivosti.

Toda čeprav ni bilo denarja za vsebino, je KPK vendarle našla denar za tisk in celo ponatis. Nekdanja članica Štefanečeve komisije Alma Sedlar je zato pripomnila, da je tudi iz tega primera razvidno, da ima ta komisija napačne prioritete. »Vrtci se bodo že iz spoštovanja do KPK seveda odzvali, Štefanec bo pravljico otrokom bral, sistemsko pa je ta komisija pri boju proti korupciji padla pri vseh akcijah, ki se jih je lotila.« Edino področje, na katerem je Štefanec glede na predhodnike okrepil delovanje svoje institucije, očitno postaja predšolska vzgoja.

Vprašanje je tudi, zakaj je s pedagoškega vidika potrebno, da hodi slikanico po vrtcih brat Štefanec sam. Očitno je le, da si predsednik vse manj ugledne komisije tako poskuša izboljšati javno podobo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.