MLADINA Trgovina

Staš Zgonik

22. 12. 2017  |  Mladina 51  |  Politika

Okoljevarstveni preplah ...

... zaradi znanstvenega poskusa 

Globoko pod goro Gran Sasso v osrednji Italiji, blizu v potresu razdejanega mesta L’Aquila, je največji podzemni laboratorij na svetu. Upravlja ga italijanski Nacionalni inštitut za jedrsko fiziko. Ker je laboratorij pred zunanjimi vplivi, na primer pred kozmičnimi žarki, zaščiten z nekajkilometrsko plastjo skal, je idealen za izvajanje občutljivih fizikalnih meritev na ravni osnovnih delcev. Eden od poskusov, poimenovan Borexino, je namenjen zaznavanju nevtrinov, osnovnih delcev z najmanjšo maso.

Aprila prihodnje leto želijo začeti nov poskus. Potrditi ali ovreči naj bi poskušali meritve, ki kažejo na obstoj štirih vrst nevtrinov, čeprav danes poznamo samo tri. Za to potrebujejo umeten vir radioaktivnega sevanja, ki ga bodo namestili v bližini detektorja. Ta vir naj bi bilo približno 40 gramov radioaktivnega cerija-144 v nepredušno zaprti kapsuli.

Lokalno prebivalstvo ni navdušeno. Italijani so zelo občutljivi za vse, kar je povezano z radioaktivnostjo. Podzemlje Gran Sassa je poleg tega eden pomembnih virov pitne vode za regijo. Ko je pomisleke okoljevarstvenikov povzela znana televizijska oddaja Hijene na kanalu Italia 1 in načrte fizikov predstavila kot »nevaren skrivni jedrski poskus«, se je odzvala politika.

Odbor regionalnega parlamenta, v katerem ima večino populistično Gibanje petih zvezd, je izglasoval sklep z zahtevo po takojšnji ustavitvi in ukinitvi projekta.

Znanstveniki so hiteli pojasnjevati, da bo radioaktivno sevanje, ki ga bo kapsula prepuščala, primerljivo z odmerkom, ki ga prejmemo med čezatlantskim poletom, toplota, ki jo bo oddajal cerij-144, pa bo na ravni tiste, ki jo oddaja gospodinjski likalnik. Kapsula je menda tako trdna, da bi ob kakršnemkoli dogodku, ki bi jo uničil, 40 gramov radioaktivnega prahu povzročalo še najmanjšo skrb. Peticijo v podporo znanosti in proti podpihovanju strahu je podpisalo 40 tisoč ljudi.

K sreči regionalna vlada sama po sebi ne more ustaviti poskusa, saj ima ta vsa potrebna državna dovoljenja. A vodja projekta dr. Marco Pallavicini si vseeno ne želi, da bi delovali v nasprotju z voljo krajevnih prebivalcev. »Prizadevamo si za ustrezno komunikacijo za obrambo pred tem napadom,« je zatrdil. »Položaj se izboljšuje. Sem optimist.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.