MLADINA Trgovina

Staš Zgonik

22. 12. 2017  |  Mladina 51  |  Družba

Pregled leta: Okoljski izpad

Kemis se pripravlja na vnovično sprejemanje nevarnih odpadkov

V požaru je zgorelo skoraj 500 ton nevarnih odpadkov

V požaru je zgorelo skoraj 500 ton nevarnih odpadkov
© Gašper Tominc

V nekaj tednih bodo v družbo za ravnanje z nevarnimi odpadki Kemis na Vrhniki spet začeli voziti tovornjaki, polni nevarnih snovi. Za okoliške prebivalce bo to travmatičen dogodek. Vse odkar je 15. maja zvečer v Kemisu izbruhnil požar, se sprašujejo o posledicah za svoje zdravje. Zgorelo je blizu tisoč ton odpadkov, od tega polovica takšnih, ki veljajo za nevarne.

Prve dni po požaru se je zdelo, da Kemis ne bo imel druge možnosti, kot da se pobere z Vrhnike. Javno mnenje je bilo enoglasno, prebivalci so mu odrekli gostoljubje. Prav tako občina.

Vendar je bilo iz dneva v dan bolj jasno, da je šlo pri požaru za enega tistih dogodkov, o katerih je mogoče s pogledom nazaj neizmerno pametovati. Splet nesrečnih naključij je, glede na ugotovitve forenzikov, povzročil samovžig odpadkov. To se je zgodilo na delu objekta, ki je veljal za požarno manj tveganega in ni bil opremljen z gasilnim sistemom. Nobena inšpekcija v dokumentaciji Kemisa ni našla nepravilnosti.

Gasilci, ki so bili zelo hitro na prizorišču, so pred ognjem pogumno obranili del obrata, v katerem so bili shranjeni najvnetljivejši odpadki. A za to so porabili zelo velike količine vode. Ta se je, pomešana z razlitimi odpadnimi snovmi, razlila v okolico in katastrofalno onesnažila bližnji potok Tojnica.

»Ko sem bil še v komunalnem podjetju v 80. in 90. letih, so ribe v Tojnici večkrat plavale hrbtno.«
Vrhniški župan Stojan Jakin za Delo o zgodovini onesnaženja na Vrhniki

A resnici na ljubo je onesnaženje, ki ga je požar povzročil, le kaplja v morje v primerjavi s škodljivimi snovmi, ki so na Vrhniki v tleh prisotne še iz časov delovanja Industrije usnja Vrhnika. Analize zemlje v okolici Kemisa so pokazale, da je ta tudi na globini nekaj deset centimetrov močno onesnažena s težkimi kovinami, kar jasno nakazuje, da gre za posledice grehov iz preteklosti. Prav na območju, kjer danes poleg Kemisa stoji tudi zaradi smradu osovražena kompostarna podjetja Saubermacher, so v preteklosti odlagali odpadke iz proizvodnje IUV. In kot ve povedati dolgoletni direktor vrhniške komunale, danes pa župan Stojan Jakin, je bilo takrat varstvo okolja zadnja skrb.

Hitro se je tudi pokazalo, da Kemis ni samo zlobni okoljski brezbrižnež, temveč ima v družbi pomembno vlogo. Številna slovenska podjetja so se kmalu po tem, ko so na Vrhniki zaradi požara ustavili sprejemanje nevarnih odpadkov, znašla v težavah. Odpadki so se jim začeli nevarno kopičiti na dvoriščih. Kemisovi tovornjaki so morali kmalu spet na delo, le da so odpadke vozili neposredno iz podjetij v sežigalnice v tujino. Tako delo poteka še danes. V vrhniškem štabu odpadkov še vedno ne sprejemajo. To naj bi se spremenilo že takoj na začetku prihodnjega leta, ko naj bi spet začeli sprejemati tekoče nevarne odpadke. »Od poletja dosegamo okoli 40 odstotkov mesečnih prihodkov glede na poslovni načrt 2017,« so sporočili iz Kemisa. »V letu 2018 načrtujemo, da bomo dosegli ‘normalen’ obseg poslovanja.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.