MLADINA Trgovina

Staš Zgonik

22. 12. 2017  |  Mladina 51  |  Politika

Pregled leta: Magnifikacija

Kako so okoljevarstveniki postali državni sovražniki

Prvo lopatanje na zemljišču bodoče lakirnice

Prvo lopatanje na zemljišču bodoče lakirnice
© Borut Krajnc

Rok, ki si ga je korporacija Magna Steyr postavila za pridobitev vseh potrebnih dovoljenj za gradnjo nove tovarne v Sloveniji, se je iztekal. Vsa država si je grizla nohte. Ali si bo kdo drznil uveljavljati svojo z ustavo in zakonom zagotovljeno pravico do pritožbe na državni akt? Ali bo katera od okoljevarstvenih organizacij, ki jim je Agencija za okolje priznala pravico ugovora, to tudi dejansko naredila?

Tuja naložba, ki bi sto hektarjev njiv spremenila v lakirnico za avtomobilske karoserije, je bila prepomembna, da bi jo prepustili ustaljenim postopkom umeščanja v prostor. S posebnim zakonom smo v naši državi sklenili, da tistim, ki s seboj prinesejo veliko denarja, ni treba spoštovati enakih pravil kot drugim. V boju proti ekoteroristom, kot je okoljevarstvenike poimenoval gospodarski minister Zdravko Počivalšek, je dovoljeno vse.

Iz junakov, ki se pogumno postavljajo na pot korporacijam, ki nam hočejo vsiliti gensko spremenjeno hrano in našo zemljo navrtati za pridobivanje zemeljskega plina«, so se okoljevarstveniki spremenili v zlobneže, ki se sebično postavljajo na pot korporacijam, ki nam želijo vrniti delovna mesta in blaginjo.

»Želite pasti krave ali želite 53 kulturno živeti?«
Gospodarski minister Zdravko Počivalšek za Dnevnikov Objektiv o izbiri med kmetijskimi zemljišči in delovnimi mesti

Naj bo jasno. Opozorila okoljevarstvenikov so bila pretirana. Gre pač za še en industrijski obrat, kakršnih je v državi že na desetine. Zagotovo bo do okolja prijaznejši od številnih že delujočih. Prav pritisk okoljevarstvenikov je prinesel še precej »nadstandardnih« zagotovil.

A način zatrtja njihove pravice do pritožbe je postavil nevaren zgled za vse prihodnje primere, ko se bo komu mudilo ustvarjati delovna mesta.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.