MLADINA Trgovina

Vanja Pirc

22. 12. 2017  |  Mladina 51  |  Kultura

Pregled leta: Slovenija ima talent

Izbor najvidnejših mednarodnih dosežkov slovenskih umetnikov leta 2017

Maja Smrekar je v enem od projektov iz nagrajenega cikla podojila psa  (Hibridna družina, v sodelovanju z Manuelom Vasonom, 2016).

Maja Smrekar je v enem od projektov iz nagrajenega cikla podojila psa (Hibridna družina, v sodelovanju z Manuelom Vasonom, 2016).
© arhiv umetnice

Maja Smrekar

Intermedijska umetnica je za cikel projektov K-9_topologija prejela zlato niko, najpomembnejšo mednarodno nagrado za medijsko umetnost ter njene stike s tehnologijo, znanostjo in humanistiko. Žirija festivala Ars Electronica je v ciklu, iz katerega veje nezaupanje v človeško vrsto in je za marsikoga zelo provokativen, prepoznala »pravo hibridno umetniško delo z globokim biopolitičnim sporočilom«, ki bo sprožilo razprave »v umetniški in znanstveni javnosti«.

Jernej Lorenci

Gledališki režiser je prvi iz Slovenije prejel nagrado evropske komisije za gledališče premio europa, gledališkega »oskarja«, in se prebil med tiste, ki »s prebojnimi in inovativnimi uprizoritvenimi praksami zaznamujejo in premikajo evropsko gledališče«. Dodatni uspeh je, da sta bili med 50 nominiranci kar dve domači imeni, poleg Lorencija še Karmina Šilec, vodja svetovno znane glasbeno-gledališke zasedbe Carmina Slovenica.

Mateja Koležnik

Izjemen prodor je uspel gledališki režiserki, ki je letos režirala tri predstave v gledališčih na nemškem govornem območju, prva iz Slovenije tudi v Berliner Ensemble, enem najpomembnejših gledališč na svetu. Tam je režirala Lygrejevo dramo Nič o meni, v münchenskem Residentztheatru Molierovega Tartuffa, v dunajskem gledališču Josefstadt pa Ibsnovo Divjo račko, ki ji je prinesla nominacijo za Nestroyevo nagrado, eno najuglednejših avstrijskih nagrad.

»Družbo mu delajo tri kokoši, ki so znesle že osem jajc. Mislimo, da živi v pogojih, ki mu jih lahko zavida večina slovenskih petelinov, pa tudi petelinov v širši regiji.«
Direktorica Cankarjevega doma Uršula Cetinski v oddaji 24ur o domnevni zlorabi petelina kot igralca v predstavi Vojna in mir

Nika Autor & Obzorniška fronta

Družbeno občutljiva umetnica je skupaj s kolektivom Obzorniška fronta Slovenijo zastopala na 57. beneškem bienalu. Projekt Novicam se ne odpovemo!, ki s filmom Obzornik 63 – Vlak senc in zbornikom opozarja na begunsko tematiko, je platforma a-n uvrstila med najboljših deset, časnik The Guardian pa celo med najboljših pet – s pripisom, da je Nika Autor »novi John Grierson«, pionir dokumentarcev. Njen film je navdušil tudi enega najpomembnejših medijev za sodobno umetnost Frieze.

Maruša Majer

Ena naših najbolj izstopajočih gledaliških in filmskih igralk se je prebila na mednarodno prizorišče. Izbrana je bila med deset evropskih vzhajajočih zvezd letošnjega Berlinala, enega od treh najpomembnejših filmskih festivalov.

Edward Clug

Priznani koreograf, ki je mariborski balet postavil na svetovni zemljevid, je bil nominiran za nagrado benois de la danse, najuglednejšo nagrado v plesnem svetu. Nominacijo si je prislužil s koreografijama za Posvetitev pomladi, ki jo je ustvaril za Züriški balet, in Handman v izvedbi Nizozemskega baletnega gledališča.

»Navadili smo se delati z majhnimi sredstvi. Kar je nevarno,  saj smo postali tako iznajdljivi, da to ogroža naš obstoj.«
Umetniški direktor Baleta SNG Maribor Edward Clug za Večer o nevarni skromnosti

Mitja Okorn

Avtor uspešnic Pisma svetemu Nikolaju in Planet samskih, posnetih na Poljskem, je letos kot prvi filmski režiser iz Slovenije snemal igrani celovečerec onkraj Atlantika. Produkcijska hiša igralca Willa Smitha ga je izbrala za režiserja filma o odraščanju Life in a Year z Jadnom Smithom in Caro Delevingne v glavnih vlogah. Premiera sledi, za revijo Variety pa Okorn že zdaj sodi med deseterico Evropejcev, na katere velja biti pozoren.

NSK

Razstava Od kapitala do kapitala o našem mednarodno priznanem umetniškem kolektivu Neue Slowenische Kunst (NSK) še vedno gostuje po svetu. Po moskovski Garaži je bil letos na vrsti eden najpomembnejših umetnostnih muzejev na svetu, madridski Reina Sofia. Državo NSK, ki so jo umetniki razglasili davnega leta 1991, pa je Beneški bienale povabil, naj se na njegovi letošnji ediciji, tako kot vse druge države, predstavi s svojim paviljonom.

Peter Movrin

Mednarodno uspešni modni oblikovalec je bil letos izbran med 16 polfinalistov za H & M design award, najpomembnejšo nagrado za modne oblikovalce. Glasbena ikona Björk je koncertirala v njegovih oblačilih, oblikovalec pa se je jeseni pridružil priznani modni hiši Alexander McQueen kot asistent kreativne direktorice.

Laibach

Eden od ustanoviteljev NSK je tudi letos razprodajal koncertne dvorane, tokrat po Evropi. Nova plošča našega mednarodno najuspešnejšega benda Also Sprach Zarathustra pa je po mnenju cenjenih tujih medijev dokaz, da je Laibach trenutno na enem od svojih vrhuncev.

Laibach s simfoniki RTV Slovenija v Zagrebu

Laibach s simfoniki RTV Slovenija v Zagrebu
© Saša Huzjak

Jasmina Cibic

Vizualni umetnici je projekt Tear Down and Rebuild lani prinesel največjo irsko nagrado za sodobno umetnost, letos pa se je z njim uvrstila med 16 finalistov za nagrado aesthetica art prize, ki jo britanska revija za umetnost in kulturo Aesthetica Magazine podeljuje za najboljše umetniške projekte z vsega sveta.

Ekipa aplikacije Lake

Ekipa, ki v Kranju ustvarja aplikacijo Lake, je prejela apple design award, »oskarja« na področju mobilnih aplikacij. Žirijo tehnološkega giganta Appla je v konkurenci dvesto tisoč aplikacij prepričala z izvrstno zamislijo, oblikovanjem in tehnološkimi rešitvami. Aplikacija v barvanje ponuja avtorske ilustracije umetnikov z vsega sveta, tudi iz Slovenije, hkrati pa omogoča, da najljubše umetnike neposredno finančno podpremo.

Andres Valdes

Našemu prvemu pantomimiku je Svetovna organizacija za pantomimo podelila nagrado za izjemen prispevek k tej zvrsti umetnosti, saj je kot umetnik in človek zaznamoval številne rodove.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.