MLADINA Trgovina

Gregor Kocijančič

22. 12. 2017  |  Mladina 51  |  Družba

Pregled leta: Od nesmisla se zvrti

Vzpon in padec naprstnih vrtalk

Z obličja zemlje so izginile, preden smo jih sploh lahko zares razumeli

Z obličja zemlje so izginile, preden smo jih sploh lahko zares razumeli
© Pexels

Še pomnite obroče hoola hoop, ki ste jih v prejšnjem stoletju vrteli okoli bokov? Ali pa računalničke Tamagochi, plastične dude, furbyje in vrtalke Beyblade, ki ste jih morali nujno kupiti otrokom, saj bi ti sicer zaradi osramočenosti pred vrstniki padli v globoko depresijo? Vsako leto je leto uspeha nekega vsaj na videz nesmiselnega izuma, ki nepričakovano preraste v obsesijo maničnih hord mladoletnih potrošnikov. Lani so bili to napihljivi gumijasti labodi in flamingi, leto pred tem lovljenje Pokemonov v obogateni resničnosti, letos pa si je lovoriko najbolj butaste igračke leta prislužil fidget spinner. Gre za vrtalko, ki jo po navadi sestavlja trikraka plastika, pritrjena na vrtljiv mehanizem. Vrtalko si nataknemo na prst, jo poženemo in se za kakšnih 30 sekund izgubimo v transu (ne)osupljivega vorteksa. K sreči so fidget spinnerji z obličja zemlje izginili, preden smo jih sploh lahko zares razumeli.

Ne gre za nov izum; na trgu so bili fidget spinnerji pred letošnjo popularizacijo prisotni že od devetdesetih let. Sprva naj bi bili ustvarjeni kot terapevtski pripomoček za osredotočanje neosredotočenih umov hiperaktivnih, anksioznih in avtističnih otrok, čeprav za tak učinek ni nikakršnih dokazov. Iz nepojasnjenih razlogov so se letos na YouTubu začeli pojavljati t. i. viralni videi, v katerih so mladi podirali rekorde v trajanju vrtenja spinnerjev, z njimi pa so izvajali tudi razne domiselne trike. Kitajski proizvajalci množičnih količin krame, ki je zahod sicer nikakor ne potrebuje, a si je srčno želi, so hitro zavohali dobiček in ustvarili fidget spinnerje v vseh mogočih oblikah in velikostih. Takšne z barvnimi lučkami, druge v obliki Batmanovega logotipa in naposled celo takšne, ki se vrtijo tudi do 12 minut. Kaj takega!

»Fidget spinnerji so fosil sedanjosti.«
Urednik Ian Bogost za The Atlantic o idealni igrači individualizma

Sledilo je pričakovano: fidget spinnerji so se kar naenkrat začeli pojavljati na vsakem koraku. Ko sem svojega prvega zavrtel na kosilu pri tašči, se je za kakšnih šest minut in pol zdelo, da je vrtenje naprstne vrtalke vse, kar želim v življenju početi. Bil je zlat, svetleč se, vrtel se je izjemno gladko in v času vrtenja se je zdelo, kot da so vse težave, ki sicer bremenijo moj vsakdanjik, preprosto izginile. Po šestih minutah in pol pa sem nekako izgubil kakršnokoli zanimanje za to vrtečo se plastiko.

Marsikateremu priložnostnemu poslovnežu je uspelo z lokalno distribucijo fidget spinnerjev na hitro obogateti, a za to je moral biti med prvimi in trend prepoznati vsaj nekaj dni prej, preden je spinner pristal v vašem gospodinjstvu ali pa v hiši moje tašče. Zanimivo bi bilo videti kakšno nesrečno skladišče enormnih količin raznovrstnih fidget spinnerjev, ki so jih optimisti nabavili v upanju, da bo to postala brezčasna igračka, kot sta denimo Rubikova kocka in jojo. Toda na njihovo žalost (in naše veselje) je fidget spinner zgolj še en tamagochi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.